Vrouwen verdienen bijna kwart minder dan mannelijke collega's
De loonkloof tussen vrouwen en mannen bedraagt anno 2010 nog steeds 23,46 procent. Dat wil zeggen dat vrouwen bijna een kwart minder verdienen dan hun mannelijke collega's.
Dat concludeert het uit zijn eerste Corporate Gender Gap Report, een onderzoek dat werd uitgevoerd bij 600 vooraanstaande bedrijven uit zestien sectoren in twintig landen, waaronder België. De namen van de deelnemende bedrijven werden niet meegedeeld, maar ze hadden allemaal tussen de duizend en de dertigduizend werknemers, zegt het WEF.
Je zou mogen verwachten dat de meeste van die grote werkgevers een beleid hebben uitgestippeld om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bevorderen, zegt het WEF. Maar dat blijkt niet het geval te zijn. Het gevolg is dat ze een massa vrouwelijk talent onbenut laten.
‘Het idee dat de meeste bedrijven een evenwichtige balans tussen mannen en vrouwen bereikt hebben of vrouwvriendelijk zijn, is een mythe', zegt het Forum. Sommige resultaten uit het onderzoek zijn dan ook ontluisterend. Zo wordt minder dan 5 procent van de 600 ondervraagde bedrijven geleid door een vrouwelijke ceo. Positieve uitzonderingen waren Finland (13 procent), Noorwegen (12 procent), Turkije (12 procent), Italië (11 procent) en Brazilië (11 procent). In België werd geen enkel van de deelnemende bedrijven geleid door een vrouw. Evenmin als in Nederland, Frankrijk, Canada, het Verenigd Koninkrijk of de VS.
De Amerikaanse bedrijven hadden gemiddeld het grootste percentage vrouwelijke werknemers (52 procent), gevolgd door Spanje (48 procent), Canada (46 procent) en Finland (44 procent). Indiase ondernemingen hadden het minst vrouwen in dienst (23 procent), gevolgd door Japan (24 procent), Turkije (26 procent) en Oostenrijk (29 procent). De Belgische bedrijven staan, met gemiddeld 39 procent vrouwen in hun rangen, op de achtste plaats.
Maar die vrouwen werken vooral op de lagere hiërarchische echelons. In het middelmanagement zijn ze nog redelijk goed vertegenwoordigd, maar ze vormen een forse minderheid in het senior management en de hogere bestuursniveaus. Noorwegen is een opvallende uitzondering. Daar hebben alle deelnemende bedrijven minstens 40 procent vrouwelijke bestuurders, omdat dat wettelijk is opgelegd.
Hoewel de loonkloof tussen mannen en vrouwen een algemeen erkend fenomeen en probleem is, blijkt 72 procent van de ondervraagde bedrijven geen enkele aandacht te besteden aan die loonkloof, laat staan ze te corrigeren.
De studie vroeg de betrokken personeelsverantwoordelijken ook hun mening over de oorzaken van de blijvende ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het bedrijfsleven. De redenen die het meest werden aangehaald waren de ‘algemene normen en culturele gebruiken' in hun land, de ‘mannelijke of patriarchale bedrijfscultuur' en het ontbreken van rolmodellen .
(kdr) - Bron: Standaard.biz
De loonkloof tussen vrouwen en mannen bedraagt anno 2010 nog steeds 23,46 procent. Dat wil zeggen dat vrouwen bijna een kwart minder verdienen dan hun mannelijke collega's.
Vrouwen met haar op hun tanden verdienen gemiddeld 4 procent meer dan vrouwen die 'gewoon' hun werk doen.
Wil je weten of je gelijk behandeld wordt als je mannelijke collega’s?
Het idee dat onze bedrijven vrouwvriendelijk zijn, is een mythe. De ongelijkheid blijft.
We dromen er maanden op voorhand van: onze jaarlijkse vakantie. Eindelijk tijd voor jezelf en voor vrije tijd. Nog juist even je rechten en plichten nalezen en je kan je koffers pakken!
Van je passie je beroep maken? Het is niet iedereen gegund. Wil je je favoriete bezigheid niet opgeven? Zo kun je je passie en je job blijven combineren!
Ik werk halftijds en zou graag stage lopen bij een ander bedrijf. Kan dat?
Waar kan je het als pas afgestudeerde nog snel tot expert schoppen en een fortuin verdienen? Binnen amper ontgonnen technologiegebied...
De digitalisering zal impact hebben op veel jobs. Maar... voor elke job die verdwijnt komen er 3,7 jobs bij.