Aangeboden door SOS Kinderdorpen - SOS Villages d'Enfants Belgique asbl

Mario (48) en Els (44) over hun gezinshuis: “Iets betekenen in het leven van kinderen die het echt nodig hebben, verrijkt je leven”

Mario Bauwens (48) en Els Schockaert (44) uit Lede runnen sinds kort een gezinshuis. Daarin bieden ze 24/7 professionele ondersteuning en zorg aan een zevenjarig meisje. Binnenkort komen daar nog twee kinderen bij. “We schenken deze kinderen een plaats in ons huis én in ons hart.”

Gezinshuizen zijn een nieuw type opvang in de Vlaamse jeugdhulp. Kinderen die niet thuis kunnen opgroeien, en voor wie een pleeggezin geen oplossing lijkt, worden opgevangen in het gezin van een professioneel gezinshuisouder zelf. Gezinshuizen zoekt momenteel verschillende gezinshuisouders in Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg. Professioneel ouder Mario en zijn vrouw Els zijn recent gestart met een gezinshuis. Het kinderloze koppel was eigenlijk de procedure om pleegkinderen in huis te halen al gestart, tot dit concept op hun pad kwam.

Begeleider-opvoeder

“Ik werk als begeleider-opvoeder bij de vzw Steevliet, die ondersteuning biedt aan kwetsbare jongeren”, duidt Mario. “Ik vond het een beetje absurd om eventuele eigen pleegkinderen in huis te brengen, hen dan naar de opvang te brengen en zelf naar mijn werk te gaan, om daar dan voor andere kinderen te zorgen. Toen vernam ik dat SOS Kinderdorpen een soort proefproject deed met gezinshuizen en mijn directie bleek er ook mee te starten. We hebben dan de keuze gemaakt om een gezinshuis te starten, in plaats van voor de traditionele pleegzorg te gaan. Ondertussen blijf ik gewoon werknemer bij Steevliet, want een gezinshuis blijft verbonden aan een organisatie. Dit is nu mijn job geworden, onder een thuisarbeiderstatuut.”

Ondersteuning

Minstens één van de gezinsleden die een gezinshuis willen opstarten, moet over een pedagogische achtergrond beschikken. De selectieprocedure start net als bij pleegzorg via Pleegzorg Vlaanderen, maar er komt nog wat meer bij kijken. “Bij gezinshuizen werk je zelf intenser samen met de ouders, gelet op de expertise vanuit je job. Bij gewone pleegzorg gebeurt die ondersteuning meer door Pleegzorg Vlaanderen”, weet Mario. “De context bij kinderen in een gezinshuis is doorgaans wat moeilijker om te dragen dan bij pleegzorg. Wie een gezinshuis wil starten, doorloopt een persoonlijkheidstest met verschillende criteria. Hoe ga je om met bepaalde situaties, bijvoorbeeld? Als je daarvoor geslaagd bent, kijkt men bij welke organisatie je het best kan aansluiten. Er wordt gekeken welke eventuele bijkomende vormingen en opleidingen vereist zijn. Tot slot gaat men na welke kinderen met jou én de rest van je gezin zouden kunnen matchen. Voor gezinnen waar al kinderen zijn, is dat toch een extra uitdaging.”

Word jij gezinsouder? Schrijf je in voor de infosessie!

Dagtaken

Afgelopen mei begon de kennismakingsperiode voor Els en Mario. Een zevenjarig geplaatst meisje kwam in aanmerking om bij hen te gaan wonen. “We voelden al heel snel een klik met haar en zij ook met ons. Begin augustus is het meisje permanent bij ons ingetrokken”, zegt Mario, die voortaan dus van thuis uit werkt, ook wanneer het nieuwste gezinslid naar school gaat. “Mijn dagtaak kun je vergelijken met die van een gewone ouder met kinderen. Wat er wel bijkomt, zijn de vele taken die een begeleider in een voorziening ook heeft: zoals verslaggeving en contact met de jeugdrechtbank, een consulent of therapeuten. Daar kruipt toch heel wat werk in.” Als kinderbegeleidster in een buitenschoolse opvang is Els het ook meer dan gewoon om met jonge mensen te werken. “Als gezin moet je hier wel samen achter staan en voor gaan. Het gezinshuis verrijkt ons leven, want we betekenen iets in het leven van kinderen die het echt nodig hebben. Wij bieden een warm gezin, geborgenheid, veiligheid en stabiliteit. Dat voelt heel goed aan”, zegt ze.

Broer en zus

 

Binnenkort verwelkomen Els en Mario nog twee andere kinderen in hun gezinshuis. “Rond de herfstvakantie komen een broer en zus van vier en negen jaar bij ons wonen. Met gezinshuizen zorgen we ervoor dat broers en zussen bij elkaar kunnen blijven, wat niet altijd evident is bij gewone pleegzorg. De kinderen hebben al een eerste keer kennisgemaakt met ons drie. Ook de match met het meisje dat al bij ons woont is belangrijk. Drie kinderen is de limiet voor een voltijdse job als gezinshuisouder. Deeltijds werken is trouwens niet mogelijk. Dit is een verhaal van alles of niets”, glimlacht Mario.

Roeping

“Eigenlijk is dit een roeping”, zegt Mario nog. “We bieden deze kinderen een plaats in ons huis én in ons hart. Ze maken dus integraal deel uit van je leven, privé en professioneel. Werk en privé lopen volledig door elkaar. Dat maakt het heel speciaal. Maar je hebt wel een pak ondersteuning en een professioneel kader met experten en organisaties om op terug te vallen. Dat is ook nodig: je moet ook rekening houden met de trauma’s van deze kinderen. Ze hebben meestal toch al heel wat meegemaakt en een parcours afgewerkt van de ene naar de andere volwassene. Je moet feeling hebben om daarmee om te gaan en ook bereid zijn om jezelf bij te scholen, afhankelijk van welke problemen er opduiken bij de kinderen. Een gezinshuis heeft een grote impact op je leven, maar het is zo de moeite waard.”

Maak mee het verschil!

    Voeg je CV toe
    Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

    Ontvang per mail jobs op maat

    Ontvang nieuwe 'SOS Kinderdorpen - SOS Villages d'Enfants Belgique asbl' jobs meteen in je mailbox.