Apothekers met morele bezwaren vrezen voor job

27 september 2011
Nieuwe richtlijnen in Groot-Brittannië zouden katholieke apothekers dwingen om tegen hun geweten te handelen. Ze vrezen zich genoodzaakt te voelen om het vak te verlaten.
Apotheek

De richtlijnen verplichten religieuze apothekers en drogisten om mee te werken aan het verstrekken van noodvoorbehoedsmiddelen zoals de morning-afterpil. Als de apothekers die niet zelf willen verstrekken, moeten ze klanten actief doorverwijzen naar collega’s die hen wel kunnen helpen.

De heiligheid van het leven

Daarnaast moeten alle apothekers voortaan medicijnen verstrekken voor ivf-behandelingen. Sommige religieuze apothekers zouden morele bezwaren hebben tegen vruchtbaarheidsbehandelingen omdat daarbij embryo’s verloren gaan.

‘Iedereen die gelooft in de heiligheid van het leven vanaf het moment van conceptie, wordt gedwongen het vak te verlaten’, vertelt een katholieke apothekeres aan The Telegraph.

Gewetensbezwaren ondergeschikt

De nieuwe richtlijnen gaan er echter van uit dat eventuele gewetensbezwaren van apothekers ondergeschikt zijn aan hun contractuele verplichtingen jegens hun werkgevers. Tot die werkgevers behoort onder andere het Britse ziekenfonds NHS.

(mo) 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook