Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 531

Volgende

Afgestudeerd? Maak snel werk van je toekomst

Selor is een selectiebureau dat rekruteert voor meer dan 150 werkgevers. Vaak is het gebrek aan ervaring een struikelblok voor wie wil solliciteren, maar niet zo bij Selor.
#

Pas of bijna afgestudeerd? Solliciteren bij Selor? 7 praktische tips!

1. Maak snel je cv aan

Op papier, of elektronisch, een goed uitgewerkt en volledig cv heb je altijd nodig als je werk gaat zoeken. Wacht niet tot je jouw diploma in handen hebt, maar ga meteen aan de slag.

2. Eerlijkheid boven alles

Lieg niet over je werkervaring of andere dingen. Uiteraard probeer je jezelf zo goed als mogelijk in de kijker te zetten, maar mijd leugentjes of sterke overdrijvingen. Weet dat er altijd interviews aan te pas komen, waar alles wat je hebt ingevuld op je cv ter sprake komt. HR-mensen zijn erg ervaren en hebben tijdens die gesprekken meteen door wanneer iemand zich op glad ijs begeeft.

3. Ga verstandig om met sociale media

Werkgevers zoeken steeds vaker informatie op via sociale media zoals Facebook. Houd dat zeker in je achterhoofd wanneer je op zoek bent naar een job. Negatieve commentaren of al te losbandige carrières zijn slechte argumenten om een mogelijke werkgever te overtuigen.

4. ’Werkervaring’ kan je ruim invullen

De werkervaring die je in jouw cv vermeldt, is van groot belang. ‘Echte’ werkervaring kunnen veel studenten nog niet voorleggen. Maar weet dat ook studentenjobs, of vrijwilligerswerk (bijvoorbeeld actief zijn binnen een jeugdbeweging) een goed beeld geven van wie je bent en wat je kan.

5. Formuleer duidelijk: vermijd codetaal en schrijf geen boeken

Formuleer steeds zo helder mogelijk, en vermijd vaktermen. Denk eraan dat je potentiële werkgever een goed en duidelijk beeld moet krijgen. Aan jou om te bepalen hoeveel informatie je hiervoor nodig hebt, bijvoorbeeld om je thesis, vakantiejobs of interesses te beschrijven. Maar houd deze regel zeker in acht: 1 zin is vaak te kort, 1 pagina te lang.

6. Als je carrière evolueert, dan ook je cv: zorg regelmatig voor een update

Je cv is niet zomaar een document, maar een samenvatting van je carrière. Zorg er dus voor dat je cv niet achterblijft wanneer je nieuwe stappen zet. Interessante vakantiejob gedaan of ergens stage gelopen? Bijscholing gevolgd? Neem het zeker op in je cv. Een tip: zet om de paar maanden een herinnering in je agenda om je cv eens na te kijken.

7. Bereid je voor op selectietesten

Vaak moet je selectietesten aflegen als je solliciteert. Is dat het geval, informeer je dan vooraf goed over welke test het gaat en hoe die in elkaar zit. Zo heeft Selor niet alleen uitleg over deze testen, maar vaak kan je ook een demotest doen. Zo heb je vooraf al een duidelijk beeld van wat je te wachten staat.

Hoe maak je een online cv bij Selor?

LinkedIn is een populair instrument om een online cv te maken. Selor heeft dan weer een eigen systeem, Mijn Selor. Als je daar één keer jouw cv ingeeft, kan je het daarna gebruiken en hergebruiken als je solliciteert bij een of meer van de 150 werkgevers waarvoor Selor rekruteert.

Zo ga je te werk: 

>> Ontdek nu op selor.be meer dan 200 jobs voor starters! 

2 juli 2015
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook