Outplacement
Vorige

1 van 19

Volgende

Aantal outplacements stijgt spectaculair

6 oktober 2009
Cevora, het opleidingsorgaan voor bedienden, noteerde tijdens de eerste jaarhelft een stijging met 64 procent van het aantal outplacements. Dat is veel. Nochtans brengt niet elke werkgever zijn personeel op de hoogte van de mogelijkheid tot outplacement.
Eveline Meyfroot
"Pas na wat surfen op het internet ontdekte ik dat ik recht had op outplacement" (Eveline Meyfroot)

In februari meldde Federgon al dat het aantal werkzoekenden in outplacement met 30 à 40 procent was toegenomen. Ook Cevora, het opleidingsorgaan voor bedienden van paritair comité 218, noteert nu een stijging.

Een jaar outplacement verplicht

Van de 1.100 ontslagen bedienden die via Cevora outplacement volgen, is negen op tien ouder dan 45. Voor deze groep zijn werkgevers verplicht een jaar outplacement aan te bieden. Opvallend is dat er dit jaar veel meer leden van het midden- en hoger kader in outplacement terechtkomen. “Veel deelnemers hebben sowieso al iets van ‘moet ik hier nu echt naartoe?’. Voor kaderleden is het vaak nog moeilijker om in groep hun verhaal te doen”, zegt Alja Leus van Cevora.

Maar niet elke ontslagen werknemer vindt even vlot de weg naar outplacement. Eveline Meyfroot (39) was dertien jaar aan de slag op de personeelsdienst van een vloerenproducent, toen ze in april onverwacht haar ontslag kreeg. Na wat surfen op het internet ontdekte Eveline dat ze in aanmerking kwam voor outplacement. “Mijn werkgever had me daar niets over verteld. Binnenkort loop het programma voor me af. Dat is jammer, want je ervaring delen met lotgenoten doet deugd.”

Een druppel op een hete plaat

Een veel gehoorde kritiek is dat outplacement niet meer dan een druppel op een hete plaat is. “Het imago dat outplacement een vergeetput is, is toch aan het verdwijnen”, meent Leus. “Het is een tool om werkzoekenden snel opnieuw aan werk te helpen. En daar slagen we redelijk goed in.”

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook