Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 581

Volgende

7 stappen om jezelf onmisbaar te maken op de arbeidsmarkt

8 maart 2017
Over 10 tot 20 jaar zullen bijna de helft van de gewone banen niet meer bestaan, of in ieder geval niet meer door mensen worden ingevuld. Boekhouders, magazijnmedewerkers, secretaresses, receptionistes, telefonistes, bankemployees, vertalers, postbezorgers en treinmachinisten zijn enkele van de honderden beroepen die vanwege razendsnelle digitale ontwikkelingen en voortdurende technologische innovaties niet langer relevant zullen zijn.
toekomst

Treinen zullen vanuit een controlekamer bestuurd worden, pakketjes worden door drones afgeleverd, bedrijfsleiders hebben digitale assistenten ter beschikking en alle financiële transacties gebeuren elektronisch. Welke bank zal nog een kassier nodig hebben als er geen bankbiljetten meer in omloop zijn?

Maar er is absoluut geen reden tot paniek. Mensen hebben zich ook bij eerdere revoluties op de arbeidsmarkt vloeiend weten aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Middels de volgende 7 stappen kun je ervoor zorgen dat er voldoende werk voor jou beschikbaar blijft.

1. Onderzoek welke jobs in de voorziene toekomst niet (of heel moeilijk) vervangen kunnen worden door online geautomatiseerde processen, computers en werkrobots

Je hoeft hierbij niet meteen te denken aan hoogopgeleide beroepen zoals kinderarts, advocaat of financieel directeur. Ook relatief simpele banen zoals muziekleraar, wijkagent, kraamverzorger, chef-kok en grafisch vormgever vereisen veel menselijke input.

2. Ben je nog bezig met je opleiding? Buig deze dan zo vroeg als mogelijk om richting een ‘menselijk’ beroep

Als je bijvoorbeeld de financiële sector in wil, denk dan in de richting van een analytische- of beheersfunctie. Administratieve en boekhoudkundige taken zijn nu al bijna volledig geautomatiseerd.

3. Beoefen je op dit moment een beroep dat makkelijk door een digitaal proces kan worden overgenomen?

Investeer dan wat tijd en geld in jezelf om vaardigheden te ontwikkelen die in de toekomst wel gewild zullen blijven bij werkgevers. Als er binnen jouw sector geen mogelijkheden hiervoor zijn, zul je naar een andere branche moeten overschakelen.

4. Omarm de techniek

Zorg dat je bedreven bent in het gebruik van digitale hulpmiddelen; ook indien je reeds op middelbare of oudere leeftijd bent. Vaardigheid op intelligente apparaten (tablets, touchschermen, e.a.) en kennis van beroepsgerichte applicaties worden een must bij nagenoeg elke job na 2020. Ook bouwvakkers, horecamedewerkers, tandartsassistenten en mariniers zullen continu op mobiele apparaten gegevens moeten bijhouden.

5. Wees flexibel

Werkgevers zullen meer dan voorheen reorganiseren binnen hun bedrijven. Soms omdat het moet, en soms omdat ze het willen. Personeel dat bereid is om zich te heroriënteren wordt graag behouden.

6. Bereid je voor om vanuit huis te werken

Door het toenemende gemak van het internet zullen bedrijven er steeds vaker voor kiezen om hun werknemers vanuit huis hun job te laten doen.

7. Maak een bedreiging tot een hulpmiddel!

Dezelfde digitale middelen die jouw huidige baan in de toekomst overbodig kunnen maken, kan je nu reeds inzetten om een mooiere job voor jezelf te creëren. Een winkelbediende kan met gemak een eigen webshop openen en een reisagent die momenteel op een fysiek kantoor werkzaam is kan makkelijk een bescheiden online reisorganisatie starten. Als je je eigen baas bent, blijf je altijd onmisbaar.

(td) - Bron: Geldbank.be 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook