Workaholics
Vorige

1 van 137

Volgende

7 jobs met de meeste kans op een burn-out

Als we diverse onderzoeken mogen geloven, liggen de stressniveaus in België net iets hoger dan in de meeste andere Europese landen. Het aantal Belgen met een burn-out is dan ook niet gering: 150.000, aldus een recente schatting.
#

Een burn-out krijg je natuurlijk niet zomaar, of van de ene dag op de andere. “Een burn-out is een geleidelijk process”, vertelt Anneke Hudson, beleidsmedewerker bij de stichting Pandora. “Hoe het zich manifesteert, verschilt van persoon tot persoon, maar wat ze allemaal gemeen hebben is een enorme vermoeidheid waar geen slaap hen vanaf kan helpen.”

Ben jij vatbaar voor een burn-out?

Hudson: “Burn-outs komen het meest voor bij mensen die perfectionistisch of prestatiegericht zijn ingesteld. Als ze voelen dat iets niet lukt, doen zij er juist nog een schepje bovenop. Ze zouden zich schamen als ze moesten toegeven dat het allemaal niet meer gaat, en dat willen mensen met ambitie juist voorkomen. De burn-out zorgt er voor dat ze wel moéten stoppen en nadenken.”

Heb jij een risicoberoep?

De kans op een burn-out is vanzelfsprekend groter wanneer iemand een stressvol beroep uitoefent. Veel deadlines of een grote verantwoordelijkheid zorgen ervoor dat mensen sneller te veel hooi op hun vork nemen.

Vooral in de volgende beroepen, zo blijkt ...

  1. Luchtverkeersleiders
  2. Leerkrachten
  3. Handelaars
  4. Bedrijfsleiders
  5. Piloten
  6. Agenten
  7. Artsen

(kv) - Bron: Goed Gevoel 

16 augustus 2010
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook