Zelfstandigen en bijberoep
Vorige

1 van 188

Volgende
Volgend artikel:

In welke sectoren kan je met een flexijob werken?

7 financiële tips om te starten als freelancer

Starten als freelancer
Droom je al langer van een leven als freelancer? Zelf kiezen waar, wanneer en voor wie je werkt. Je eigen baas zijn over je carrière. Zelf bepalen hoeveel je wilt verdienen. Er zijn zeker heel wat voordelen aan een bestaan als zelfstandige freelancer. Toch loeren er ook heel wat onzekerheden om de hoek: geen werkzekerheid, geen inkomen als je niet werkt en meer.

Met deze zeven tips ontdek je hoe je jouw inkomen kan garanderen en maximaliseren wanneer je start als freelancer.

1. Denk goed na over je statuut: zelfstandige of payroll?

De meeste freelancers werken als zelfstandige - hetzij in hoofd- of bijberoep - met daarbij een eigen ondernemingsnummer, btw-nummer en dergelijke. Werken als zelfstandige freelancer betekent dat je zelf je loon kan bepalen, maar ook dat je niet verzekerd bent van een inkomen wanneer je niet werkt. Uiteraard kan je wel genieten van alle voordelen van het freelancer bestaan.

Zie je het toch niet zitten om te starten als zelfstandige? Dan kan je ook freelancen via een payrollsysteem. Er bestaan verschillende websites die freelancers en opdrachtgevers samenbrengen en waar je dus je opdrachten kan vinden.

Enkele voordelen van deze werkwijze zijn dat je op een vaste dag iedere maand jouw salaris ontvangt en dat ze jou het papierwerk uit handen nemen. Het nadeel is dat ze voor deze hele regeling wel een percentage op je loon inhouden. Een ander nadeel is dat je niet kan genieten van de fiscale voordelen (aftrekken beroepskosten), wat je wél kan als zelfstandige.

Op zoek naar een freelance job? Bekijk het huidige vacatureaanbod!

2. Denk ook na over de ondernemingsvorm

Beslis je om zelfstandige te worden? Dan moet je een ondernemingsvorm kiezen. En ook dat heeft een impact op je financiële leven als freelancer. Je kan kiezen om een eenmanszaak of vennootschap op te richten, elk met zijn voor- en nadelen. Hier vind je een vereenvoudigd overzicht:

  Voordelen eenmanszaak Nadelen eenmanszaak Voordelen vennootschap Nadelen vennootschap
  Eenvoudige oprichting en boekhouding Je bent 100% aansprakelijk en draagt dus alle financiële risico’s Je aansprakelijkheid en de financiële risico’s zijn beperkt Meer startkapitaal nodig, waarvoor je bijvoorbeeld een zakelijke of persoonlijke lening moet afsluiten
  Geen startkapitaal nodig Je betaalt meer omdat je belast wordt in de personenbelasting
Je privévermogen is veilig  De boekhouding en het papierwerk zijn complexer
  Je kan alles zelf beslissen   Je kan genieten van fiscaal interessante voordelen   

3. Hou je privé en zakelijk vermogen gescheiden

Hoewel niet verplicht als je een eenmanszaak opricht, is het toch aangeraden om een aparte zakelijke rekening te openen. Wie een onderneming wil oprichten, moet sowieso een zichtrekening openen en een zakelijke rekening kost echt niet zoveel. Als je een aparte rekening hebt voor je privévermogen en eentje voor je zakelijk vermogen is het gemakkelijker om een overzicht over je financiën te houden.

4. Leg een correct tarief vast waarvan je kan leven

Misschien wel het moeilijkste wanneer je start als freelancer? Bepalen hoeveel geld je mag vragen voor jouw werk. Je hebt immers geen ervaring als freelancer en je bent ook nog niet goed op de hoogte van je inkomsten en uitgaven. Bij het bepalen van je tarief hou je best rekening met de volgende elementen:

  • Zet je tarief niet te laag als je al ervaring hebt opgebouwd in jouw vakgebied (bijvoorbeeld onder loondienst), omdat een te laag tarief ook geassocieerd kan worden met lage kwaliteit.
  • Vergelijk de prijs van concurrenten in jouw vakgebied om jouw tarief op te baseren.
  • Kijk of je jouw prijs hoger kan zetten door extra diensten (bijvoorbeeld gepersonaliseerd advies of sneller werken) aan te bieden.
  • Bereken hoeveel je in theorie elke dag zou moeten verdienen om ervan te kunnen leven. Hou in je berekening rekening met de kosten die je moet maken en het feit dat je ongeveer de helft van wat je verdient moet afgeven aan de belastingen.
  • Bepaal of je een uurtarief gaat aanrekenen of een totaalprijs voor de opdracht. Dat laatste kan je soms meer geld opleveren omdat je jouw tarief dan kan aanpassen aan bijvoorbeeld het type opdrachtgever, de moeilijkheidsgraad of de deadline.
Werken als digitale freelancer: Wat schuift dat?

5. Ken je financiën en administratie

Starten als zelfstandige freelancer betekent niet dat je een financieel genie moet zijn. Een goede boekhouder onder de arm nemen, is zelfs een slim idee omdat hij of zij je heel wat werk én geld kan besparen en je financieel advies kan geven. Toch betekent dat niet dat je kan freelancen zonder aan je financiën te denken.

Een goede zelfstandige is op de hoogte van zijn inkomsten en uitgaven. Zeker als freelancer heb je niet altijd werkzekerheid dus is het belangrijk om een plan en een soort van noodfonds te hebben voor als je bijvoorbeeld even zonder werk zit, ziek bent of een tijdje vakantie neemt.

Verder is het ook interessant om te weten hoe je belastingen in elkaar zitten. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je beroepskosten mag aftrekken van je inkomen, waardoor je belastbaar inkomen daalt. Als freelancer met jouw eenmanszaak wordt je ook belast onder de personenbelasting, waarbij de tarieven hoger liggen dan die van de vennootschapsbelasting.

Werk je als freelancer in bijberoep ook nog onder dienstverband? Dan worden je belastingen weer anders berekend. Uiteraard zijn belastingen complexer dan ze hier worden uitgelegd, maar een boekhouder kan je daar zeker mee helpen.

Lees ook: Welke beroepskosten kan ik aftrekken van de belastingen?

6. Vergeet je verzekeringen niet

Als zelfstandige freelancer kan je je verzekeren tegen allerlei onvoorziene gebeurtenissen. Zo is het verplicht om je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds om verzekerd te zijn van je sociale rechten, zoals je pensioen, ziekteverzekering of moederschapsuitkering. Welke verzekeringen verder verplicht of aangeraden zijn, hangt vooral af van jouw beroepssector.

Als freelancer is het soms een goed idee om je bijvoorbeeld te verzekeren voor als je niet meer kan werken door ziekte of ongeval via een Verzekering Gewaarborgd Inkomen. Ook bijvoorbeeld een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid ‘beroepsaansprakelijkheid’ kan interessant zijn omdat deze je beschermt bij beroepsfouten. Er bestaan tientallen verzekeringen voor freelancers dus zoek zeker de voor jou interessantste uit vooraleer je aan de slag gaat.

Ontdek: Welke verzekeringen moet je als zelfstandige of freelancer hebben afgesloten?

7. Denk aan je pensioen

Als zelfstandige freelancer bouw je een kleiner pensioen op dan als werknemer. Het is daarom belangrijk om tijdig aan pensioensparen te denken. Als zelfstandige kan je jouw pensioen aanvullen via het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) en de Individuele PensioenToezegging (IPT) die je elk jaar een belastingvoordeel opleveren. Uiteraard kan je ook nog klassiek pensioensparen of langetermijnsparen, of kan je kiezen voor andere vormen zoals beleggen of investeren in aandelen, vastgoed of dergelijke.

Extra: Zo bereken je hoeveel pensioen je zal krijgen

(sd) - Bron: Topcompare.be

4 oktober 2021
Anderen bekeken ook