Zelfstandigen en bijberoep Vorige

1 van 189

Volgende

Siska Schoeters: 'Ik bepaal voortaan zelf wanneer ik vakantie neem'

Niet alleen in IT en consulting, maar ook in creatieve beroepen zoals de media zijn heel wat freelancers aan de slag. Een bekend freelancer is Siska Schoeters, die onder meer werkt voor Radio 2 (De Madammen) en Canvas (De Ideale Wereld), maar niet als klassieke werknemer.

5 augustus 2019

Delen

“Ik voel me nu een stuk vrijer, ik ervaar ook veel meer persoonlijke rust." (Siska Schoeters, freelance radio- en tv-presentatrice)

“Sinds september 2018 werk ik niet langer in vaste loondienst voor de VRT, maar ben ik aan de slag als zelfstandige. Daar was ik aan toe. Ik vond het niet leuk om altijd zo’n formulier voor een vakantieaanvraag te moeten invullen en expliciet te moeten vragen om vakantie te krijgen. Sindsdien beslis ik zelf wanneer ik verlof neem.”

Het zelfstandige freelance-bestaan blijkt bij haar voor gemoedsrust te zorgen. “Ik voel me nu een stuk vrijer, ik ervaar ook veel meer persoonlijke rust. Ik hoef me niet langer schuldig te voelen als ik geen acht uur op een dag heb gewerkt, ook al is al het werk gedaan”, zo vertelde ze onlangs in de zakenkrant De Tijd.

Leve de boekhouder

Administratie is niet haar sterkste kant, zo geeft ze toe. Maar daar is hulp voor. “Ik word elke keer een tikkeltje nerveus als ik aan het einde van het kwartaal een e-mail krijg van mijn boekhouder met de vraag om al mijn inkomende en uitgaande facturen te bezorgen. Meestal bezorg ik hem dan een grote ongeordende map waarin ikzelf geen enkele logica zie. Maar binnen de kortste keren heeft mijn boekhouder alles uitgevlooid en krijg ik een mooi overzicht. Lang leve mijn boekhouder.”

Voordelen freelancer:

  • Vrijheid
  • Autonomie
  • Snel ervaring kunnen opdoen
  • Administratieve omkadering steeds beter

Nadelen freelancer:

  • Jobonzekerheid
  • Timing: perioden met minder werk
  • Risico op te hard werken
  • Sociale bescherming is verbeterd, maar nog niet op hetzelfde niveau als werknemers

In samenwerking met MARK Magazine
(William Visterin) - Bron: MARK Magazine

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?