Het loon van...
Vorige

1 van 870

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdien je met een vakantiejob?

Het loon van een freelance SEO specialist: +/- 3.000 bruto

We vroegen Frederik Vermeire (32) uit Brugge wat hij doet en hoeveel hij verdient...
Frederik Vermeire (32) uit Brugge
  • Beroep: Freelance SEO specialist
  • Studies: Toegepaste informatica (Bachelor)
  • Privé: Getrouwd, 1 kind
  • Bruto maandloon: 3.000€ bruto
  • Netto maandloon: /

Wat doe je als job?

Ik ben een freelance SEO en online marketing specialist onder de naam WiSEO. Dat wil zeggen dat ik onder andere bedrijven help om hun plek in de niet betaalde zoekresultaten te optimaliseren. Voor ik freelance aan de slag ging, heb ik ervaring opgedaan in Nederland, daar heb ik 2 jaar gewoond en gewerkt. Op het vlak van digitale innovatie lopen ze daar nog wel voor op België. Ik heb daar dus heel wat ervaring opgedaan. Ik draai in twee topbedrijven ‘in company’ mee in het marketing team (Vastgoed groep Dewaele en Roularta). Daarnaast doe ik ook uitgebreide SEO audits voor andere bedrijven. Het leukste vind ik SEO opleidingen geven aan bedrijven en web agentschappen, zodat zij zo beter uitgerust zijn om op hun beurt weer hun SEO kennis door te geven aan hun klanten.

Doe je je job graag?

Ja, ik heb het geluk om mijn klanten zelf te kunnen kiezen. De vraag is momenteel groter dan het aanbod.

Het leuke aan mijn job is dat het eigenlijk een uit de hand gelopen hobby is. Mijn interesse voor SEO is gegroeid uit mijn studies informatica. Het is iets waar ik voor en na mijn studies als hobby mee bezig was en hetzelfde geldt nu voor mijn werk. Ik zie het zelf nog steeds als een hobby en doe het dus nog erg graag. Ik ben gefascineerd door het hele digitale plaatje. Ik ben constant bezig met nieuwe digitale tools en technieken toe te passen en op elkaar af te stemmen om voor mezelf eigenlijk meer vrije tijd te creëren. Ik leer dus heel de tijd bij, doordat ik er op persoonlijk vlak zoveel mee bezig ben, en die kennis kan ik dan weer inzetten in mijn bedrijf.

Ik ben wel vrij ambitieus, op ‘workaholic’ af eigenlijk (lacht), nu zal dit afnemen door de geboorte van mijn dochter. Ik werk ook in een aangename omgeving. Leuke kantoren bij klanten of eigen kantoor. Ik hou ook van de start-up cultuur. Mijn eigen bedrijf run ik nu vanuit een toffe co-working space, waar ik samenwerk met 3 à 4 andere ervaren freelancers.

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

Ik ben een zelfstandige, dus vraag en aanbod bepalen mijn uurtarief. Ik zou nooit meer terug kunnen gaan naar een loondienstcontract. Ik heb nu van die vrijheid kunnen proeven en zou mezelf niet meer kunnen zien in een groot bedrijf. Mijn ambitie is dan ook om mijn eigen bedrijfje op te bouwen en om 3 à 5 mensen rond mij te verzamelen en zo een leuk team van experts te bouwen.

Wat verdien je precies?

Ik ben recent overgeschakeld naar een bvba, omdat ik in 2016 een omzet had die net geen 100.000 euro was. Administratief was dat een heel gedoe en aangezien ik het meeste van mijn inkomsten terug in mijn bedrijf investeer, leek een bvba een handige oplossing. Bruto verdien ik nu dus 3000 euro per maand, netto moet ik nog zien, want die resultaten heb ik nog niet teruggekregen van mijn boekhouder. Het jaar is daar nog wat te pril voor.

Wat vind je van je loon?

Ik ben wel tevreden, maar ik probeer als jonge zelfstandige zoveel mogelijk – bijna elke euro - opnieuw te investeren. Mijn inkomsten gaan voor een groot deel naar opleidingen, coaching, freelancers, materiaal...

Hoeveel uren per week werk je?

Moeilijk om daar een exact aantal op te plakken. Ik werk 3 à 4 dagen vast bij klanten. Ik geef ook opleidingen maar die zijn afhankelijk van week tot week. Verder reken ik ongeveer een 5-tal uur aan opvolging, bijsturing en boekhouding en dan spendeer ik nog eens anderhalf uur aan tweets, websites, blogs,… per dag. Ik denk dat ik zo aan zo’n 45 uur kom op een gewone week, maar reken gerust 45 à 50 uur, want je steekt er altijd meer tijd in. Zoals ik al zei, het is een hobby, daar staan geen kantooruren op.

Je kan die 45 à 50 uur ook niet factureren natuurlijk. Neem dat er maar 3 à 4 werkdagen uiteindelijk gefactureerd kunnen worden.

Spaar je?

Ik kan een buffer creëren, maar ik ben momenteel ook mijn eerste stapjes aan het zetten richting aandelen.

Denk je aan je pensioen?

Ja, zeker met VAPZ en pensioensparen. Niet alleen op financieel vlak, maar ook qua gezondheid en duurzaamheid. Ik investeer bijvoorbeeld in goede ergonomische bureaustoelen. Verder verkies ik het Scandinavisch model van werken, zodat je minder naar je pensioen moet toeleven. Dat wil zeggen enkele maanden er tussenuit gaan, zodat je weer vol goeie moed kan beginnen werken. Mensen verlangen in het huidige systeem te veel naar de einddatum, ik probeer tijdens mijn loopbaan pauzes te nemen en ruimte te creëren. Zo kan ik levensvreugde opdoen en langer werken.

Wat is je grootste kost?

De geboorte van mijn dochter (Frederik werd vader van een dochtertje in december nvdr.), hypotheek... en vrijheid creëren. Dat klinkt misschien raar, maar ik investeer veel geld om vrijheid en tijd te creëren. Ik wil de gouden kooi vermijden en dat is een hele investering, want als je niet werkt, heb je geen loon natuurlijk.

Waar kan je echt geen geld aan geven?

Belastingen. Versta me niet verkeerd, ik ben voorstander van het systeem om goede zorgverlening betaalbaar te maken, maar meer transparantie zou wel mogen, dan wordt het minder zuur. Ook aan dingen die niet duurzaam zijn, geef ik liever geen geld. Ik betaal liever iets meer voor dingen die ik langer kan gebruiken en een betere kwaliteit zijn.

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Duurzame producten en vakanties waar ik na een aantal jaren met een smile aan terug denk. Ik heb ook een voorliefde voor Lumière-series en ben een fanatiek tennisser en fietser.

Wat zou je doen als je de lotto won? Waar droom je van?

Ik zou blijven werken, maar (nog) meer als hobby. Ik zou ook wel voor een ruimer huis gaan (een grotere mancave is genoeg (lacht)). En ik heb altijd gedroomd dat ik een jaar alle grote tennistornooien ter wereld zou afreizen en ondertussen een wereldreis zou maken op basis van de locaties van die tennistornooien.

(sjv) 

Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op! 

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.
 

26 januari 2017
Anderen bekeken ook