Zelfstandigen en bijberoep
Vorige

1 van 219

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel uur/week klopt een zelfstandige gemiddeld?

Coworking: 4 voordelen + 6 dingen die je niet mag vergeten

Coworking spaces zijn enorm in opgang. Wat zijn de voordelen van coworken?

Veel kantoren of hippe bars hebben tegenwoordig mooie coworking plaatsen waar je makkelijk een hele dag kan werken. Ideaal voor freelancers, maar zeker ook voor werknemers die vaak onderweg zijn of een ‘gat’ hebben tussen twee afspraken in. Of voor de werknemer die de saaie kantoorroutine wil doorbreken. In elke grote stad heb je wel enkele toffe coworking plekken.

Zelden productiefst op kantoor

Waar werk je het meest geconcentreerd? Een goede vraag. Dat kan voor iedereen verschillen en varieert ook nog eens doorheen de dag, of hangt af van de taken die je moet doen.

“Het is een vraag die Jason Fried, een expert inzake productiviteit en TED spreker, stelde aan zijn netwerk”, vertelt time management expert Johan D’Haeseleer . “De antwoorden waren uiterst zelden ‘mijn kantoor’.”

Typische antwoorden vallen in 3 categorieën:

  1. een plaats of een locatie buiten het kantoor
  2. een transportmiddel
  3. een tijdstip

“Je doet je focuswerk bijvoorbeeld heel vroeg of heel laat. De enige onderbrekingen zijn dan deze die je zelf kiest. Ook op de trein, de bus of het vliegtuig kan je heel gefocust werken. Net zoals in je favoriete koffiebar”, zegt Johan D’Haeseleer. “Elke plaats met een horizontaal oppervlak kan dienst doen als werkruimte. Op dat horizontaal oppervlak installeer je je mac of laptop.”

Om te peilen naar de voordelen van coworking gingen we te rade bij Lodi Planting, een zeer grote fan van coworking. Hij werkt uitsluitend vanuit coworking plekken of koffiebars.

Planting helpt freelancers met geld verdienen met wat ze het liefste doen. Zelf werkt hij slechts 4 uur per dag. “Dat komt omdat ik heel goed weet wat ik leuk vind, waar ik goed in ben en weet hoe ik daar geld mee kan verdienen.”

Coworking Spaces Diegem

4 voordelen van coworking

1. Baas over je pauzes en prioriteiten

Op een coworking plek is het natuurlijk de bedoeling dat je werkt. “Thuis is maar thuis. Een kantoor is maar een kantoor. Als ik van thuis uit zou werken, dan zou ik alleen maar denken aan de huishoudelijke taken die nog moeten gebeuren. Op een kantoor werd ik vroeger vaak onbewust gestoord door collega's. Kleine vraagjes die een onmiddellijk antwoord vereisten”, vertelt Lodi Planting. “Als je werkt vanuit een coworking plek, hou je zelf meer de regie over je uren, pauzes en prioriteiten.”

2. Creatieve input van onbekenden

“Als freelancer werk ik altijd alleen. In coworking plekken heb ik het idee dat ik collega's heb. Mensen aan wie ik iets kan vragen, ideeën kan aftoetsen of gewoon een gezellige babbel mee kan doen. Als werknemer heb je natuurlijk je collega's met wie je dat kan doen. Maar mijn ervaring leert me dat je veel creatieve input krijgt van mensen die je niet (goed) kent of die niet in dezelfde branche of sector werken. Het helpt dus evengoed werknemers bij het uitwerken van hun projecten.”

3. Je wordt niet continu gestoord

“Ik merk dat ik op een coworking plek veel productiever ben en veel efficiënter werk. Ik denk dat dit komt door de sociale omgeving of druk. Je hebt continu het idee dat mensen kunnen meekijken of meelezen en dan wil je je tijd niet verdoen met Facebook. Hetzelfde geldt op een kantoor natuurlijk, maar hier sluipen uiteindelijk routines in. Het niet continu gestoord worden helpt natuurlijk ook”, zegt Planting.

4. Netwerken

Als werknemer is het superfijn om af en toe in een coworking plek te werken. De diversiteit aan locaties is niet alleen goed voor je productiviteit, maar het brengt ook netwerkmogelijkheden met zich mee. Je leert andere mensen kennen, wat kan leiden tot nieuwe samenwerkingen of partnerships. Dit geldt voor freelancers, maar evengoed voor mensen die voor een baas werken.

Coworking Spaces Diegem

6 dingen die je best niet vergeet als je gaat coworken

Als je gaat werken op een coworking plek moet je iets langer stilstaan bij wat je gaat doen en hoe je dat zal aanpakken. Je moet zorgen dat je al het nodige meehebt zodat je ook echt productiever kan zijn dan op kantoor.

Wanneer je de juiste tools bij de hand hebt, kan je bijna van om het even waar werken.

1. Laptop

Als kenniswerker heb je een laptop nodig om gelijk waar te kunnen werken. Een internetconnectie is wel handig maar niet altijd voorhanden. Zorg dat je to do’s ingedeeld zijn in online en offline werk.

Tablets worden populairder. Handig om informatie te consumeren. Produceren is minder voor de hand liggend op een tablet, zeker niet als je dezelfde efficiëntie wil als op je laptop.

2. Kabeltjesmanagement

Een laptop en smartphone betekenen ook: je oplader niet vergeten. Meerdere powersnoeren bezitten is geen overbodige luxe. Laat er altijd één in je tas.

De andere kabeltjes (oortjes, connector voor de beamer, …) berg je best op in een plastiek tasje. Een zakje met sillicagel slorpt al het vocht op. Deze zakjes vind je in bijna elke verpakking van een elektronisch toestel.

3. Back-ups

Een regelmatige back-up is zoals een verzekering. Wanneer je de polis dient te betalen vraag je je af waarom. Op het moment dat je het nodig hebt, kus je je beide handjes.

“Dropbox en Sugarsync zijn twee diensten die het makkelijk maken om je back-ups automatisch te verzorgen. Daarnaast zijn ze ook handig voor het delen en samenwerken op documenten met collega's. Een automatische back-up zoals Time machine van Apple is een godsgeschenk”, weet time management expert Johan D’Haeseleer.

4. Hoofdtelefoon

Gepraat of muziek kan je focus compleet verstoren. Op een coworking plek kan je een paar oortjes nodig hebben om je geconcentreerd te houden. Of als je op internet iets wil bekijken met geluid, stoor je dankzij de oortjes je collega-coworkers niet.

5. Papier

Zorg dat je altijd papier bij je hebt. Denken doe je buiten je hoofd en papier is daar nog steeds het beste medium voor.

6. Water

Om gefocust te kunnen blijven werken, heeft je brein water en lucht nodig. Een flesje water in je tas, goed gesloten, is een godsgeschenk.

In elke coworking plaats kan je tegen betaling makkelijk aan het nodige vocht geraken.

(mr) - Foto's: Spaces Diegem

22 oktober 2018
Anderen bekeken ook