50-plussers
Vorige

1 van 93

Volgende

60+ stewardess mag blijven vliegen

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM mag stewardessen niet vroeger met pensioen sturen als zij daar niet mee instemmen, zo heeft een rechtbank bepaald.
#

KLM had met de vakbonden cao-afspraken gemaakt waarin was opgenomen dat contracten van stewards en stewardessen beëindigd mogen worden wanneer ze de leeftijd van 60 jaar bereiken. Volgens de Commissie Gelijke Behandeling en de kantonrechter was er echter sprake van verboden leeftijdsdiscriminatie.

5 jaar langer

In de cao is bepaald dat contracten van onbepaalde duur aflopen wanneer de stewardess 60 jaar wordt, waarna ze van haar pensioen kan genieten. Wie toch wil doorvliegen, moet een verzoek indienen. Als dat gebeurt, wordt het contract normaal gezien met vijf jaar verlengd, tenzij er bijzondere omstandigheden zijn zoals arbeidsongeschiktheid of slecht functioneren.

De rechtzaak kwam er naar aanleiding van een conflict tussen KLM en een 61-jarige stewardess. Na haar verzoek om vijf jaar langer te werken, kreeg ze een verlenging van een jaar aangeboden. Daarna zou opnieuw bekeken worden of ze nog mocht doorvliegen. De stewardess ging in op het voorstel, maar niet zonder protest.

Schoenenkwestie

Enkele maanden later ontstond er een ruzie over de schoenen van de stewardess. Volgens KLM moeten de stewardessen gladde leren schoenen dragen, terwijl de vrouw schoenen van suède droeg. De stewardess beschikte echter over een boekje waarin enkel aanwijzingen werden gegeven over de vereiste kleur van de schoenen (blauw), en niet over het materiaal waaruit die gemaakt moeten zijn.

Het contract van de vrouw werd na de ruzie niet verlengd, en de stewardess spande twee procedures aan bij de Commissie Gelijke Behandeling en de kantonrechter. De rechter stelde de stewardess in het gelijk. Volgens hem maakte KLM een verboden onderscheid op basis van leeftijd. De beëindiging van het arbeidscontract is daarom niet rechtsgeldig. Tot het moment dat de arbeidsovereenkomst op rechtsgeldige wijze eindigt zal de stewardess haar salaris doorbetaald krijgen.

(mo) 

1 april 2011
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook