Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 597

Volgende

6 karaktertrekken van de geslaagde zakenvrouw

6 maart 2017
Wat voor karakter moeten vrouwen hebben om de top te bereiken? En met welke hindernissen worden zij geconfronteerd op hun weg naar de top? Consultancybureau Caliper zocht het uit ...
Marissa Ann Mayer
Marissa Ann Mayer is sinds 2012 de directeur en CEO van Yahoo!, voordien was zij leidinggevende en woordvoerder voor Google.

Voor het onderzoek selecteerde Caliper 85 vrouwen die als manager van een afdeling functioneerden én in hun onderneming minstens een positie van vicepresident bereikt hadden. Er werd hen gevraagd om een persoonlijkheidstest af te leggen en een reeks enquêtes in te vullen die peilden naar hun succesniveau.

Uit deze bevraging bleek dat er 6 karaktertrekken steeds duidelijk terugkwamen ...

 1. Assertiviteit, of een directe manier van communiceren.

   
 2. Agressiviteit, met name: een constructief, emotioneel element inbrengen dat projecten kan vooruithelpen.

   
 3. Empathie, oftewel de gevoelens van anderen kunnen begrijpen en er aansluiting bij vinden.

   
 4. Ego-kracht, door veerkrachtig te zijn en in staat om uitdagingen te overwinnen.

   
 5. Stressbestendig, of comfortabel kunnen werken in stresserende omgevingen.

   
 6. Energiek, tot uiting komend in enthousiasme op de werkvloer.

Als je als vrouw bovenstaande eigenschappen bezit én combineert, maak je volgens het onderzoek het meeste kans om een succesvolle carrière uit te bouwen.

Negatieve karaktertrek

Uit de studie bleek trouwens ook dat je als vrouw een welbepaalde karaktertrek beter niet kan bezitten, met name inschikkelijkheid. Van een leidinggevende wordt immers verwacht dat hij/zij anderen kan beïnvloeden, iets wat erg moeilijk is als je te inschikkelijk of aangenaam bent in de omgang. Graag gezien willen worden helpt je dus allesbehalve naar de top.

Grootste hindernis

Ambieer je als vrouw een topfunctie? Wees dan voorbereid op de dreiging van de stereotypen! Laat je ambities niet kelderen door de vele commentaren en harde cijfers dat er nu eenmaal minder vrouwen dan mannen terug te vinden zijn in hoge(re) functies. Daardoor ga je immers automatisch - en vaak onbewust - je ambities naar beneden stellen.

Wees je als vrouw bewust van je eigen talenten, geloof in jezelf en ga ervoor! Enkel zo kan je immers deze negatieve stereotypes negeren en zelfs ombuigen.

(kv) - Bron: Businessinsider.com 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook