Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 882

Volgende
Volgend artikel:

Werken als thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis: “Het voelt zo goed om iets te betekenen voor de patiënten”

4 redenen om net nú van job te veranderen

nieuwe carrière start
Nu de corona-pandemie langzaam op zijn retour lijkt, is dit misschien wel hét ideale moment om je te oriënteren op een nieuwe job. Op de arbeidsmarkt is de rem eraf. En na een jaar van thuiswerken en bezinning zijn we toe aan een nieuwe impuls, terwijl we precies weten wat we zoeken.

In tegenstelling tot de meeste andere landen in de Europese Unie, kende de Belgische economie in het eerste kwartaal van dit jaar een groei van 1%, wat beter is dan verwacht. Ook het ondernemers- en consumentenvertrouwen is aan een herstel bezig. Het aantal vacatures kent de voorbije weken een flinke toename: in april 2021 steeg het aantal vacatures met 124% ten opzichte van een jaar geleden.

Kijken we twee jaar terug, dan zien we ook hier een positieve groei van bijna 15%. De groei op jaarbasis is het sterkst voor vacatures die ervaring vereisen (+44%), hooggeschoolde jobs (30%) en vaste contracten (+29%) en zet zich door in de 10 grootste sectoren.

Volgens Marie-Astrid Carlier, associate director bij Robert Walters, is er op de arbeidsmarkt sprake van een inhaalslag. “Er wordt opnieuw geïnvesteerd, projecten worden weer opgestart en vacatures weer ingevuld. Voor professionals die al langer een nieuwe uitdaging zoeken, of voor mensen die net dankzij de pandemie beseffen dat ze toe zijn aan een nieuwe job, is dit daarom misschien hét moment voor een overstap. Zeker omdat een carrièreswitch juist vanwege de coronacrisis wellicht relevanter én aantrekkelijker is geworden.”

1. Nieuwe impuls

Volgens Marie-Astrid zijn we afgelopen jaar allemaal tot nadenken gedwongen over de inhoud van ons werk. Enerzijds was er weinig anders om je mee bezig te houden dan je job, anderzijds werden collega’s door het vele thuiswerken weer ouderwets collega’s in plaats van vrienden op kantoor.

“Veel professionals beseffen daardoor: het is tijd voor iets anders, zeker nu”, aldus Marie-Astrid. “Je hebt nog altijd maar een beperkt aantal uitspattingen elders, dus je moet je energie nog steeds voor een groot deel uit je werk halen. Daardoor realiseert men zich weer wat ze echt leuk vinden. Een verandering van job, omgeving én collega’s is een nieuwe impuls, en daar zijn veel mensen na het voorbije corona-jaar écht aan toe.”

EXTRA: Hoe vind je concreet de job die bij je past?

2. Focus op menselijk kapitaal

Omdat organisaties massaal werknemers zoeken, en omdat de wereld het afgelopen jaar is veranderd, willen organisaties meer dan ooit investeren in het welzijn van hun medewerkers. “De focus ligt op het prettig vinden van je werk, in combinatie met thuiswerken, en het opnieuw creëren van een teamgevoel”, zegt Marie-Astrid.

“Het is daarom juist leuk om deze periode bij een nieuwe werkgever mee te maken. Meer dan ooit is er nu veel oog voor het individu en voor het creëren van een veilige en prettige werkomgeving.”

Lees ook: Bestaat er een recept voor welzijn op het werk?

3. Overstapper kan eisen stellen

In een krappe arbeidsmarkt is de werknemer als vanouds aan zet, alleen zijn de wensen veranderd. “Misschien wilde je het al langer, maar wanneer je nu verandert van job hoef je geen concessies meer te doen in flexibel werken”, weet Marie-Astrid.

“De professionals die wij nu spreken willen straks twee, maximaal drie dagen naar kantoor en de rest van de week van thuis uit werken, en de meeste werkgevers zullen dit prima vinden.”

E-gids: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

4. Grotere reisafstand geen probleem

Dankzij het thuiswerken kunnen professionals nu ook eens solliciteren bij dat bedrijf waar ze al langer een oogje op hebben, maar waarbij de reistijd steeds een bottleneck was.

“Mensen in mijn netwerk zijn veel flexibeler geworden wanneer het gaat om woon-werkverkeer”, besluit Marie-Astrid. “Kreeg ik voorheen te horen dat een half uur reizen echt de limiet was, is nu voor de meeste mensen zelfs een uur tot anderhalf uur geen probleem. ‘Ik ga toch maar twee dagen naar kantoor’, hoor ik dan.”

Go for happy! Start de zoektocht naar jouw (nieuwe) job meteen!

(ss/kv) - Bron: Robert Walters

21 juni 2021
Anderen bekeken ook