Wettelijk pensioen
Vorige

1 van 72

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel pensioen zal ik krijgen?

4 redenen om na je 65ste NIET op pensioen te gaan

Werken na je pensioen
Kijk jij ook zo uit naar je pensionering en de zee aan vrije tijd? Je hebt ze alvast dubbel en dik verdiend! Toch blijkt uit onderzoek dat steeds meer ouderen ook na hun pensioen nog aan de slag willen blijven. Waarom zouden ze dat in godsnaam doen?

Was het nu 70, 80 of 90?

De pensioenleeftijd: voor sommigen het begin van het einde, voor anderen dan weer het einde van het begin. Uit een enquête van Nestor, het uitzendkantoor voor vijftigplussers en gepensioneerden, blijkt dat werken na het pensioen steeds populairder wordt.

Vooral een deeltijdse job of flexijob vallen in de smaak. De pensionering is voor hen dus niet langer een eindhalte maar eerder een nieuwe levensfase waarin naast de vele vrije tijd ook plaats is voor (al dan niet aangepast) werk.

Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen

Rust roest: 4 redenen om na je pensioen toch nog te werken

Gepensioneerden die ervoor kiezen om na hun pensionering nog wat langer te blijven werken, doen dat bewust en met een bepaalde reden.

Gelukkig met wat je verdient?

1. Een financieel extraatje

Hoe hoog je pensioenbedrag uiteindelijk zal zijn, hangt af van je pensioenstelsel, je loon, je gezinssituatie en de periodes waarin je effectief gewerkt hebt. Naast dat maandelijkse bedrag mag je onder bepaalde voorwaarden bijverdienen. Die financiële extraatjes kunnen ervoor zorgen dat je de levensstandaard die je tijdens je actieve carrière had, kunt aanhouden.

Goed om te weten: dankzij het recente akkoord over de pensioenhervorming wordt de pensioenbonus binnenkort weer ingevoerd. Hierdoor kun je een financiële bonus krijgen bovenop het rustpensioen als je langer doorwerkt na de vroegst mogelijke pensioendatum. Dit akkoord wordt momenteel omgezet in wetgeving.

Bijverdienen na je pensioen: wat zijn de opties?

2. Lang leve de sociale contacten

Wie het door zijn of haar werk gewoon was om veel nieuwe mensen te leren kennen, kan na de pensionering wel eens in een zwart gat vallen. De eindeloze vrije tijd mag in het begin dan wel aangenaam en rustgevend aanvoelen, na verloop van tijd kun je de sociale contacten toch wel missen.

Een job kan je helpen om op een spontane manier nieuwe mensen te leren kennen en zo de eenzaamheid buiten de deur te houden. Zie je een deeltijdse job of flexijob niet meteen zitten, dan is vrijwilligerswerk zeker ook een interessante optie.

Op pensioen: 3 tips om het zwarte gat te vullen

3. Goed voor de gezondheid

De overgang van een actieve loopbaan naar een leven zonder duidelijke structuur, deadlines of afspraken kan voor sommigen bruusk en onwennig verlopen. Wat bijwerken kan die overgang zachter maken en de levenskwaliteit verhogen. Werken is bovendien ook goed voor de gezondheid, niet alleen fysiek (je blijft in beweging) maar ook mentaal (je blijft alert en scherp).

4. Meerwaarde voor de maatschappij

Wat een zonde toch om al die jaren ervaring na je pensionering zomaar in het niets te laten verdwijnen?! Door ook na de pensioenleeftijd nog deels actief te zijn op de arbeidsmarkt, kun je een serieuze meerwaarde betekenen voor de maatschappij. Zo kan je met je senior profiel perfect je kennis en ervaring doorgeven aan de jongere generatie.

"Veel zestigplussers moeten noodgedwongen op pensioen gaan omdat ze een bepaalde leeftijd bereikt hebben, terwijl ze dat eigenlijk niet willen. Daarom kiezen ze er steeds meer voor om ook na hun pensioen ten dienste te staan van bedrijven en de samenleving, omdat ze door hun maturiteit, kennis en ervaring wel degelijk nog erg waardevol en nuttig zijn”, weet Nicolas Moerman, de stichter van Nestor.

“Tegelijkertijd willen ze absoluut vermijden dat hun leven ‘zinloos’ is en zich enkel in hun huis afspeelt. Het zwarte gat en vereenzamen willen ze absoluut geen kans geven. Deeltijds blijven werken is voor steeds meer gepensioneerden dan ook heilzaam. Studies hebben trouwens al aangetoond dat blijven werken bijdraagt tot een betere fysieke en mentale gezondheid.”

Extra: Op welke leeftijd ga jij op pensioen?

(fd)

12 januari 2024
Anderen bekeken ook