Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 542

Volgende

3 springplanken naar een technische job

Bedrijven worstelen om technische vacatures in te vullen. Op de knelpuntberoepenlijst van de VDAB prijkt technisch talent met stip op één. Denk aan beroepen zoals werfleider, monteur of productieverantwoordelijke. Hoe dicht sta jij bij jouw favoriete technische job? We ontdekken drie springplanken naar een technische job.
“Ik betreur de onderwaardering van de technische studierichtingen.” (Joel Reynaert, voorheen key acount manager en vandaag schilder-decorateur)

Bij het hoogtechnologisch onderzoekscentrum imec in Leuven springen de rekruteerders creatief om met de zoektocht naar technisch talent. “60 procent van onze aanwervingen trekken we aan vanuit het buitenland”, aldus talent acquisition manager Chris Beenders. “Maar onze focus ligt ook technische functies met een lokale invulling, zoals operatoren, techniekers en process technicians.”

Springplank 1: passie voor techniek

Wanneer imec operatoren aanwerft, primeert de persoonlijkheid en het leervermogen van de kandidaat op het juiste diploma. En de flexibiliteit om in een ploegensysteem te werken. Operatoren krijgen veel training on-the-job. Ze bedienen hoogtechnologische machines. “Dat maakt hen trots”, zegt Chris Beenders. “Medewerkers met een passie voor moderne technologie in auto’s of voor de laatste Star Wars-films leven zich bijvoorbeeld helemaal uit in ons toestellenpark.”

Operatoren zijn van diverse komaf: jong, ervaren, mannen en vrouwen, met en zonder diploma. Ze werkten bijvoorbeeld in IT of in een drukkerij. “De verscheidenheid in hun werkbeleving leidt tot originele verbeteringsvoorstellen”, klinkt het. “Operatoren met gezonde ambitie hebben horizontale en verticale doorgroeimogelijkheden. Cruciaal is dat ze blijven leren, bijvoorbeeld door hun leidinggevende vaardigheden te verfijnen of als expert de technologie van nieuwe toestellen grondig in de vingers krijgen.”

Springplank 2: bewijzen op tafel

Outplacement zet na een ontslag medewerkers op een nieuw carrière pad, waaronder techniek en wetenschap. “Ik ondersteun medewerkers bij het ontwikkelen van drie loopbaancompetenties”, zegt Goedele Van Wichelen, managementconsultant bij Ascento in Wijgmaal. “Zet je netwerk in, breng je kennis up-to-date en reflecteer over je loopbaan.”

Tijdens dat proces komt, volgens haar, verborgen talent aan de oppervlakte. “Sleutel je bijvoorbeeld graag aan fietsen? Knap je alle klussen op van de voetbalvereniging? Dat wijst op jouw technische affiniteit.” Hoe je jouw interesses voor potentiële werkgevers geloofwaardig maakt? “Met staalharde bewijzen zoals een opleiding, vrijwilligerswerk of een tijdelijke interimopdracht met een technische inslag.”

Springplank 3: schoolbanken voor volwassenen

VDAB, de CVO’s (regionale centra voor volwassenenonderwijs), Jobber.be van Cevora: ze bieden een arsenaal aan technische opleidingen voor volwassenen. “Wist je dat de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening) je vrijstelt van de zoektocht naar werk tijdens je voltijdse dagopleiding voor een knelpuntberoep?”, merkt Goedele Van Wichelen ook nog op.

De arbeidsmarkt is een genadeloze eyeopener voor mensen met een utopisch beroepsbeeld. “Een technisch beroep staat soms op nummer twee of drie van hun verlanglijstje. Het loont om daar dan op te focussen”, vindt ze. “Ik begeleidde als outplacementcoach bijvoorbeeld een vrouwelijke 55-jarige dokter in de scheikunde die werkte als forensisch deskundige. Nu schoolt ze zich met succes om naar een toekomstberoep als datascientist. Een nieuwe wereld gaat open.”

Van key account manager naar schilder-decorateur: “Een vak leren voelt bijna als een taboe”

Joel Reynaert werkt intussen vier jaar als zelfstandig schilder-decorateur. In zijn rugzak zit een half leven als key acount manager bij McKinsey. Een merkwaardige switch dankzij ‘passie en twee rechterhanden’.

“Na mijn ontslag dacht ik twee weken grondig na over mijn persoonlijke missie. Ik draaide vastberaden de knop om en koos voor mijn passie om met verf en hout te werken”, vertelt Reynaert. “Op mijn 49ste zat ik opnieuw in de klas en vervolmaakte ik de technische opleiding schilder-decorateur aan Encora, het Centrum voor Volwassenenonderwijs.”

Je dient zo’n switch absoluut minutieus te overwegen, benadrukt hij. “Praat erover met je familie, vrienden of een loopbaancoach. Ik beschik over twee rechterhanden en heb aanleg voor techniek. De fysieke belasting van de job is heftig. De overstap deed soms pijn, letterlijk en figuurlijk. Dan is de ondersteuning van je omgeving welkom.”

Daarnaast gebruikt hij zijn commerciële en financiële skills als voormalig accountmanager. “Dat helpt me bij mijn zelfstandig statuut”, stelt hij. Ondanks de onzekerheid geniet Reynaert van de vrijheid en autonomie. “Ik betreur de onderwaardering van de technische studierichtingen. Een vak leren, voelt bijna als een taboe. Geef mensen die zoekende zijn in hun carrière de kans om tijdelijk te werken in een handelende doe-omgeving. Ik ben ervan overtuigd dat je nieuw talent zult ontdekken.”

(gv) 

6 oktober 2017
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook