Stress
Vorige

1 van 502

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet werkdruk met je lichaam?

Hoe faalangst je carrière kan kelderen

Een tikkeltje stress op de werkvloer houdt je alert. Maar soms is de faalangst zo groot dat het je hele carrière ondermijnt.
#

Iedereen heeft min of meer last van faalangst. De meesten worden door de adrenaline juist alerter, het helpt hen om hun doel te halen”, vertelt psychologe Marleen Daniëls. Maar bij 10 tot 20 procent van de volwassenen heeft faalangst nefaste gevolgen. “Door hun angst gaan ze systematisch onderpresteren. Zo krijg je vaak heel intelligent en capabele mensen die in een veel lagere functie werken dan je zou verwachten.”

Faalangst nog steeds taboe

Meestal duikt problematische faalangst op in een overgangsfase: je bent van job veranderd of hebt promotie gekregen en nu moet je je gaan bewijzen. Ook de crisis doet er geen goed aan. Als er jobs op de helling staan wordt de competitie en de nood om te presteren immers groter.

Zeker bij volwassenen is faalangst nog steeds taboe. “Velen denken: don’t ask, don’t tell. Als ik er niet over spreek, bestaat het ook niet. De mensen die wel hulp zoeken, hangen het ook niet aan de grote klok. In principe kunnen zij hun consult door de werkgever laten terugbetalen. Maar geen enkele cliënt doet dat”, zegt Daniëls.

Toch hoef je niet met faalangst te blijven zitten. Eerst en vooral moet je inzien dat iedereen al eens schrik heeft om af te gaan. Ook anderen hebben vaak schrik om te falen. Dat plaatst je zenuwen in perspectief.

26 oktober 2009

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook