Loonkloof
Vorige

1 van 124

Volgende
Volgend artikel:

De loonkloof moet dicht van Europa

Zelfde job, ander loon?

"Vrouwelijke beroepen worden nog te vaak ondergewaardeerd", Herman Vyverman, Securex
Hoewel België op Europees vlak bij de besten van de klas zit, is er in ons land nog steeds een loonkloof van zo'n 17 à 18 procent tussen mannen en vrouwen. Zowat de helft daarvan is verklaarbaar, maar de andere helft niet.
Verdien je als vrouw minder?
"Vrouwelijke beroepen worden nog te vaak ondergewaardeerd", Herman Vyverman, Securex

"Zowat de helft van de loonkloof is verklaarbaar, maar voor iets meer dan de helft, zo'n 9 procent van die loonkloof, is er geen verklaring, dus heeft die mogelijk te maken met pure discriminatie," zo stelt Herman Vyverman van Securex.

Volgens het 'loonkloofrapport' van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen zijn de gemiddelde lonen van vrouwen de jongste jaren sneller gestegen dan die van mannen, maar daartegenover staat dat de loonkloof trager wordt gedicht dan vroeger. Opvallend is dat België op Europees vlak helemaal niet slecht scoort wat die loonkloof betreft. "Wij horen bij de landen met de kleinste loonkloof, samen met onder meer Frankrijk, Zweden en Slovenië. Bij ons bedraagt de loonkloof ongeveer 18 procent, in Groot-Brittannië meer dan 30 procent", verduidelijkt Vyverman.

Mannen krijgen meer

"Securex hield onlangs een onderzoek naar de perceptie van man en vrouw over het loonpakket, en daaruit bleken er geen grote verschillen. Mannen geven wel veel meer uitgesproken hun mening over hun loon. Vrouwen doen dat iets meer op het vlak van extralegale voordelen, zoals de balans tussen werk en privé. Ik vind dat vrouwen meer gematigd over zulke dingen praten dan mannen. Mannen stellen hun standpunten wat extremer. Zij krijgen daardoor ook vaker voordelen zoals bedrijfswagens, laptops en een gsm dan vrouwen."

Verklaarbaar

Aan de basis van de loonkloof liggen heel wat verklaarbare factoren. "Vrouwen werken bijvoorbeeld vaker deeltijds, wat een negatief effect heeft op de loonopbouw, zodat ze in verhouding minder verdienen dan hun voltijdse collega's", legt Vyverman uit. "Daarnaast is er de 'horizontale segregatie'. Vrouwen kiezen dikwijls voor minder goed betaalde sectoren en beroepen dan mannen."

"Je hebt ook de 'verticale segregatie' op het vlak van functies: het 'glazen plafond', waardoor vrouwen meestal minder de mogelijkheid hebben om promotie te maken. Dit gaat verder dan de loonkloof of verschillen tussen man en vrouw in professioneel verband, maar heeft dikwijls te maken met genderverschil in het algemeen. Denk maar aan de gezinssituatie, waarbij vrouwen sneller de zorg voor de kinderen op zich nemen, of de schoolkeuzes voor 'vrouwelijke' beroepen in slechter betalende sectoren. Ik denk dat daar een mentaliteitswijziging moet gebeuren op het vlak van de gelijkheid van man en vrouw. Typisch 'vrouwelijke' beroepen en eigenschappen als secuur, zorgzaam en georganiseerd, worden bovendien dikwijls nog ondergewaardeerd.”

Discriminatie

“Aan de andere kant heb je de mannelijke eigenschappen, zoals goed onderhandelen, die vaak worden gezien als enorm belangrijk voor het bedrijf en dus overgewaardeerd zijn. Er is nog werk aan de winkel om de waardeschaal in competentiemanagement in evenwicht te brengen."

Naast het verklaarbare gedeelte is er ook een loonsverschil waar men geen verklaring voor kan vinden. Het zou dan kunnen gaan om discriminatie. "Er moeten maatregelen komen om discriminatie onmogelijk te maken", benadrukt Herman Vyverman.

12 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook