Collega's
Vorige

1 van 474

Volgende

Werken met vrienden maakt je productiever

11 maart 2010
Vrienden op kantoor zouden je afleiden van je werk? Onderzoek van de London School of Economics bewijst het tegendeel.
werken met vrienden

Met hardwerkende vrienden om je heen presteer je immers beter dan wanneer je omringd wordt door ijverige collega’s die niet je vrienden zijn. Maar er is een keerzijde aan de medaille. Zijn je collega-vrienden luiwammesen dan bak je er net minder van.

Extra motivatie vs. Slechte invloed

“Ons onderzoek suggereert dat medewerkers laten samenwerken met hun vrienden een manier kan zijn waarop werkgevers hun mensen kunnen motiveren zonder dat ze hen noodzakelijk meer moeten betalen”, zegt professor Oriana Bandiera. “Maar er moet wel omzichtig met deze aanpak worden omgesprongen. Vrienden op het werk kunnen ook een slechte invloed hebben.”

Medewerkers waren gemiddeld 10 procent productiever wanneer ze met een vriend samenwerken die beter presteert dan henzelf. De onderzoekers verklaren dit effect door het feit dat vrienden graag met elkaar socializen.

Samen babbelen

In het experiment bestond de taak er immers in om fruit te plukken en dat is een individueel werkje. Het kan dus niet voortvloeien uit het feit dat vrienden samenwerken om sneller te plukken. Wel zouden ze hun werksnelheid aan elkaar aanpassen. Als de ene sneller plukt dan de andere is het namelijk moeilijker om met elkaar te blijven praten.

“Ons onderzoek kan ook op andere types van werk worden toegepast. Werk je op een administratie, dan zal het aantal formulieren dat je invult op een bepaalde tijd afhangen van hoe lang je met je collega zit te babbelen”, zegt een van de onderzoekers. “Dat zal ook een effect hebben op het tempo van jouw collega.”

(ks)   

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook