Ouderschap
Vorige

1 van 89

Volgende
Volgend artikel:

België in top 10 beste landen om te werken

Welke man neemt ouderschapsverlof?

Welke man neemt ouderschapsverlof
Eén derde van de Belgische werknemers die ouderschapsverlof opnamen, zijn mannen. In verhouding kiezen vooral oudere vaders voor dit verlofstelsel.

Het aandeel van door mannen opgenomen ouderschapsverlof is de voorbije jaren licht gestegen. Al is er een groot verschil per leeftijdscategorie. Slechts 12,7 procent van de werknemers tussen 20 en 29 jaar die ouderschapsverlof opnamen zijn mannen, tegenover bijna een kwart bij de 30 tot 39-jarigen.

Vanaf 49 jaar stijgt het aandeel van mannelijke werknemers die ouderschapsverlof opnemen maar liefst naar 46,4 procent. Dat blijkt allemaal uit cijfers van HR-adviseur Partena Professional.

Vier op een rij: welke vorm van ouderschapsverlof kiezen?

Diploma

Ook het verschil in vertegenwoordiging tussen mannelijke arbeiders (39,5 procent) en bedienden (29,7 procent) die ouderschapsverlof opnamen, is opvallend.

Het diploma blijkt eveneens van invloed. Bij de werknemers die ouderschapsverlof opnamen met lager onderwijs als hoogste diploma, bedraagt het aandeel mannen 40,4 procent. Maar bij de houders van een universitair diploma vertegenwoordigen mannen 28,2 procent van de werknemers die ouderschapsverlof opnamen.

Extra: Krijg ik nog loon tijdens mijn ouderschapsverlof?

(William Visterin)

15 april 2022
Anderen bekeken ook