Starters
Vorige

1 van 206

Volgende
Volgend artikel:

Welke hobby’s horen (niet) thuis op je cv?

Mede mogelijk gemaakt door: VDAB

Welke kansen heb je in de jobjungle van vandaag?

EmpoweringGenZ_VDAB
Lindsey Marin, expert monitoring bij VDAB en medewerker bij het schoolverlatersrapport: “Werkzekerheid is aantrekkelijk, maar je moet kiezen met je hart.”
De arbeidsmarkt verandert constant. Er is steeds meer vraag naar bekwame werkkrachten en veel vacatures staan open. Dat heeft een impact op de samenleving, op werkzoekenden en zeker op schoolverlaters.

In 2021 verlieten 70.195 jongeren in Vlaanderen de schoolbanken en startten ze hun zoektocht naar een eerste job. Uit een gesprek met Lindsey Marin, expert monitoring bij arbeidsbemiddelaar VDAB en medewerker bij het schoolverlatersrapport, halen we enkele relevante inzichten.

Het schoolverlatersrapport is een studie waarin pas afgestudeerden in Vlaanderen een jaar lang opgevolgd worden in hun zoektocht naar een eerste job. VDAB brengt zo de tewerkstellingskansen van de studierichtingen in kaart en werkt hiervoor samen met het departement onderwijs en Syntra, aanbieder van opleidingen.

E-GIDS: Klaar voor je eerste job!

Belang van scholing en werkervaring

Uit het rapport blijkt dat het scholingsniveau van werkzoekenden de kansen op de arbeidsmarkt sterk beïnvloedt. Het verschil in percentage van werkzoekenden tussen schoolverlaters met en zonder diploma is merkwaardig. Hoger opgeleiden hebben aanzienlijk minder kans om na een jaar nog werk te zoeken. Lindsey wijst op de waarde van praktijkervaring. Een zevende jaar in het secundair onderwijs resulteert in een lager aantal werkzoekenden. Ook het concept van duaal leren, waarbij leren en werken in de praktijk samenkomen, heeft dat effect.

Ontdek: Is een diploma nog relevant op de arbeidsmarkt?

Krappe arbeidsmarkt

Bij een krappe arbeidsmarkt is er een vraagoverschot. Dat wil zeggen dat er meer openstaande vacatures zijn dan gepaste profielen. Maar dat betekent ook dat er veel kansen liggen. De grootste uitdaging is de aanhoudende stijging in knelpuntberoepen. Vooral de nood aan STEM- en zorgprofielen blijft toenemen. De vergrijzing en uitstroom van personeel veroorzaken een constante krapte in de zorgsector, terwijl ook digitalisering en economische groei de vraag naar technische profielen doet stijgen.

Al moet je je niet alleen daarop focussen. “Werkzekerheid is aantrekkelijk, maar een job kies je met je hart, op basis van je passies”, zegt Lindsey. Het schoolverlatersrapport is een leidraad voor studiekeuzes, maar ze geeft aan dat je niet alleen moet kijken naar de kans op werk. Het is ook essentieel om een opleiding te kiezen die bij jou past.

FOMO! Je droomjob missen? Niet met de Jobat app!

Constante verandering

De laatste jaren is de arbeidsmarkt sterk veranderd. De technologische vooruitgang, zoals automatisering en digitalisering, zal zowel jobs doen verdwijnen als nieuwe jobs creëren. Lindsey benadrukt de nood aan vaardigheden zoals leergierigheid, aanpassingsvermogen en de juiste ingesteldheid. “Wie enthousiast is en ervoor wil gaan, heeft een streepje voor bij werkgevers”, zegt ze. “Je stopt niet met leren wanneer je loopbaan begint, je moet voortdurend bijleren. Maar zo blijft het net interessant.”

Meer info over het schoolverlatersrapport vind je hier!

Opvallende resultaten

  • Slechts 5,5 procent van de Vlaamse schoolverlaters is na een jaar nog werkzoekend. Dat is het laagste percentage in tien jaar.
  • Maar 2 procent van de Vlaamse jongeren met een diploma hoger onderwijs is werkzoekend na één jaar.
  • Door een specialisatiejaar in het secundair vermindert het aandeel werkzoekenden uit BSO, TSO en BuSO met bijna de helft.
  • Er is een hoge nood aan STEM- en zorgprofielen. Opleidingen zoals autotechnieken, dakwerken, thuis- en bejaardenzorg en verpleegkunde bieden veel kansen.
Je eerste job FAQ: wat moet je weten?

(Jella Roggeman) - Bron: Go for happy! Magazine

13 december 2023
Anderen bekeken ook