Je loon als starter
Als je pas bent afgestudeerd wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag. Maar hoeveel verwacht je te verdienen? En wat is realistisch?
De toekomst van recruitment is skills based hiring, zo klinkt het vaak in de HR-wereld. Mede door de krappe arbeidsmarkt focussen meer en meer organisaties voor hun rekrutering eerder op vaardigheden dan op diploma’s.
In de VS is de trend al volop aan de gang. Daar hebben, volgens het vakblad Werf& inmiddels 14 van de 50 Amerikaanse staten - waarvan 10 alleen al in het afgelopen jaar - de eisen voor een diploma voor veel banen in de staat al laten vallen. De trend zet zich ook door bij veel grote (tech)bedrijven, zoals IBM en Accenture.
Lees ook: Welke kwaliteiten heb je vandaag nodig op de arbeidsmarkt?
De teneur is ook dat universitaire diploma’s vaak eerder een barrière vormen voor een job (een ‘papieren plafond‘) in plaats van een springplank. Door zich te richten op vaardigheden zouden meer mensen in aanmerking laten komen voor bepaalde functies - de financiële drempel lijkt minder bepalend.
Toch toont de praktijk ook iets anders aan. “Op universiteiten en hogescholen leer je nu eenmaal analytische en communicatieve vaardigheden die je voorbereiden op een succesvolle carrière. Daar hebben zulke instituten al eeuwenlang ervaring mee”, zo argumenteert de Amerikaanse columnist Ben Wildavsky in een opinieartikel in The New York Times.
Lijstjes: 7 ultieme carrièretips voor jonge twintigers
Bovendien zijn ze, volgens hem, belangrijk om je netwerk op te bouwen. “Dat maakt diploma’s van hoger onderwijs dus nog altijd waardevol”, klinkt het.
En dan is er ook nog de dagelijkse realiteit. Bill Gates en Mark Zuckerberg verdien(d)en aardig de kost zonder al te lang naar school te zijn geweest. Maar dat zijn uitzonderingen.
Over het algemeen betaalt een diploma zich duidelijk terug en kent de arbeidsmarkt nog altijd een duidelijke ‘diploma-premie‘. Uit het Salariskompas van Jobat blijkt alvast een groot verschil.
Verdient een academische master gemiddeld 4.624 euro bruto, dan is dat bij een professionele bachelor 3.661 euro bruto en bij iemand zonder diploma hoger onderwijs 3.215 euro bruto. Natuurlijk liggen sommige jobs en diploma’s beter in de markt dan andere, maar het verschil is groot.
Het is zoals professor Stijn Baert het onlangs formuleerde, tijdens een examenperiode om studenten moed in te spreken. “Weinig investeringen leveren zoveel op als een opleiding hoger onderwijs”, stelt hij.
“De kans dat je aan een job geraakt is groter, en je zal gemiddeld meer verdienen dan iemand zonder diploma. Studeren is duidelijk zowat de beste investering die je kan doen.”
Check: Hoeveel levert een extra diploma in jouw geval precies op?
(wv)
13 september 2023Als je pas bent afgestudeerd wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag. Maar hoeveel verwacht je te verdienen? En wat is realistisch?
Drie op de vier werkgevers willen kandidaten, waarbij het vereiste diploma ontbreekt, toch op gesprek laten komen.
Op zoek gaan naar de juiste job is niet gemakkelijk, zeker niet als het voor jou de eerste keer is. Sara Vanthournout van Bright Plus schiet je graag te hulp.
Nooit eerder waren er zo weinig schoolverlaters op zoek naar werk. Na een jaar is slechts 5,5% van hen nog werkzoekend, het laagste percentage ooit.
Je bent jong en je wilt wat. De eerste stappen in je carrièrepad kunnen best intimiderend zijn. Geen zorgen, wij helpen je op weg.
In ons land is 21 procent van de werkende Belgen overgekwalificeerd voor zijn job. Al zijn ze daarom niet ontevreden met hun job.
Ook in het tijdperk van sociale netwerken is een cv noodzakelijk. Maar wat moet er nu wel of niet op je cv?
Je wilt het schoppen tot miljardair? Dan duik je maar beter in de boeken. Maar met welke studies is de kans op zwempartijen in het geld het grootst?
Jobat stelde een panel van zorgwerkgevers samen voor een gesprek over werken in de zorg. Vandaag: hoe kan je starten in de zorg?