Wat als je opleidingsniveau en je droomvacature niet matchen?
Op een dag vind je de vacature van je leven. Maar wanneer je de jobaanbieding in detail bekijkt, blijkt dat je niet het juiste profiel hebt. Wat dan?
In opdracht van Jobat en Made in bevroeg onderzoeksbureau iVox duizend Vlaamse werknemers of werkzoekenden en zowat 350 werkgevers om te kijken waar er vandaag nog een match of mismatch zit tussen werknemers en werkgevers. Wat verwachten zij, en in welke mate verschillen die verwachtingen?
Een belangrijke conclusie van het onderzoek is dat bedrijven zich, mede door de aanhoudende war for talent, soepel opstellen als het gaat om de vereisten ten aanzien van openstaande jobs. Zo blijkt het juiste of geschikte diploma al lang geen must meer. De meeste werkgevers geven aan dat ze moeilijk nieuwe werknemers vinden. Daarom willen ze ook water bij de wijn doen.
Open aanwerven: geen sollicitatie meer nodig
Drie kwart van de werkgevers is bereid om iemand op gesprek te laten komen die niet het vereiste diploma heeft. Van deze groep willen bijna acht op de tien aan deze potentiële werknemers ook een extra opleiding aanbieden. Voor het merendeel van de werkgevers is het voldoende dat kandidaten aan 60 tot 80 procent van de profieleisen beantwoorden.
Naar de houding naar anderstaligen is het beeld eerder gemend: bijna vier op de tien werkgevers zou liever geen anderstalige kandidaat aanwerven voor hun organisatie. Al zijn grotere organisaties wel eerder bereid om dat te doen.
Opmerkelijk is dat kandidaten of werknemers zich net minder soepel opstellen, of beter: zij denken zelf dat er niet veel ruimte is qua vereisten. Zo laten werknemers zich te snel afschrikken door de vacatures. Slechts 54 procent van de werknemers zou solliciteren als ze niet het vereiste diploma hebben voor een bepaalde vacature. Ze zijn van oordeel dat zo’n sollicitatiebrief geen zin heeft, terwijl de werkgevers net aangeven dat er grote bereidheid is om zulke mensen toch op gesprek te laten komen.
Tip: Hoe schrijf je een overtuigende sollicitatiebrief?
Tegelijk tonen werknemers zich ook kritisch: minder dan de helft komt interessante vacatures tegen. Wat meteen een belangrijk aandachtspunt is voor werkgevers: de manier waarop ze hun advertenties en profieleisen opstellen mag best onder de loep worden genomen. Denk hierbij aan het aantrekkelijker maken van die jobadvertenties, met onder andere minder focus op diploma én het vermelden van de bereidheid tot opleiding.
(William Visterin)
30 september 2022Op een dag vind je de vacature van je leven. Maar wanneer je de jobaanbieding in detail bekijkt, blijkt dat je niet het juiste profiel hebt. Wat dan?
Op een dag vind je de job van je leven… tot je in de vacaturetekst leest dat de ideale kandidaat best over de nodige ervaring beschikt…
Leren op de werkvloer, dat is het concept van duaal leren. Nieuwe initiatieven, zoals duaal leren voor volwassenen, kunnen het concept een nieuw elan geven.
De motivatiebrief bij je cv is een extra troef om de aandacht op je kandidatuur te vestigen Al wordt zo’n motivatiebrief vandaag te vaak over het hoofd gezien.
Als Baanbrekende Werkgever zet ING in op twee speerpunten: duurzame mobiliteit en welzijn. Vandaag is welzijn – in al zijn facetten – meer dan ooit een prioriteit. Met het Vitality Boost-programma mikt ING op een positieve impact.
Een klassieke valstrik op je jobinterview is de vraag naar je minder goede kantjes... Wat is de ideale repliek op deze vraag?
Soms zitten mensen niet op de juiste plaats. Een typisch voorbeeld daarvan is de baas die bovenaan de ladder staat, maar niet capabel is. Klinkt bekend?
De coronacrisis heeft het thuiswerken een stevige boost gegeven. Ruim één op drie van de werknemers werkte in 2022 regelmatig of soms thuis.
Tijdens het rondetafelgesprek ‘Werken in de zorg’ van Jobat deelden Armonea, CM, FOD Justitie, FPC Antwerpen en FPC Gent hun ervaring uit rond diversiteit in de zorgsector.