CV en sollicitatiebrief
Vorige

1 van 125

Volgende
Volgend artikel:

Werk zoeken even beu? 6 productieve tips

Het juiste diploma is geen must meer

Diploma
Bedrijven stellen zich tegenwoordig vrij soepel op om een antwoord te bieden aan de grote krapte op de arbeidsmarkt. Drie op de vier werkgevers willen kandidaten, waarbij het vereiste diploma ontbreekt, toch op gesprek laten komen. Al deinzen die kandidaten er zelf voor terug om te solliciteren, als ze niet over die exacte vereisten beschikken. Dat blijkt uit een onderzoek van Jobat en Made in.

In opdracht van Jobat en Made in bevroeg onderzoeksbureau iVox duizend Vlaamse werknemers of werkzoekenden en zowat 350 werkgevers om te kijken waar er vandaag nog een match of mismatch zit tussen werknemers en werkgevers. Wat verwachten zij, en in welke mate verschillen die verwachtingen?

Werkgever is flexibel

Een belangrijke conclusie van het onderzoek is dat bedrijven zich, mede door de aanhoudende war for talent, soepel opstellen als het gaat om de vereisten ten aanzien van openstaande jobs. Zo blijkt het juiste of geschikte diploma al lang geen must meer. De meeste werkgevers geven aan dat ze moeilijk nieuwe werknemers vinden. Daarom willen ze ook water bij de wijn doen.

Open aanwerven: geen sollicitatie meer nodig

Drie kwart van de werkgevers is bereid om iemand op gesprek te laten komen die niet het vereiste diploma heeft. Van deze groep willen bijna acht op de tien aan deze potentiële werknemers ook een extra opleiding aanbieden. Voor het merendeel van de werkgevers is het voldoende dat kandidaten aan 60 tot 80 procent van de profieleisen beantwoorden.

Naar de houding naar anderstaligen is het beeld eerder gemend: bijna vier op de tien werkgevers zou liever geen anderstalige kandidaat aanwerven voor hun organisatie. Al zijn grotere organisaties wel eerder bereid om dat te doen.

En de werknemers?

Opmerkelijk is dat kandidaten of werknemers zich net minder soepel opstellen, of beter: zij denken zelf dat er niet veel ruimte is qua vereisten. Zo laten werknemers zich te snel afschrikken door de vacatures. Slechts 54 procent van de werknemers zou solliciteren als ze niet het vereiste diploma hebben voor een bepaalde vacature. Ze zijn van oordeel dat zo’n sollicitatiebrief geen zin heeft, terwijl de werkgevers net aangeven dat er grote bereidheid is om zulke mensen toch op gesprek te laten komen.

Tip: Hoe schrijf je een overtuigende sollicitatiebrief?

Tegelijk tonen werknemers zich ook kritisch: minder dan de helft komt interessante vacatures tegen. Wat meteen een belangrijk aandachtspunt is voor werkgevers: de manier waarop ze hun advertenties en profieleisen opstellen mag best onder de loep worden genomen. Denk hierbij aan het aantrekkelijker maken van die jobadvertenties, met onder andere minder focus op diploma én het vermelden van de bereidheid tot opleiding.

(William Visterin)

30 september 2022
Anderen bekeken ook