Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 372

Volgende
Volgend artikel:

Een ploegenpremie: wat is het, wie krijgt ze en hoeveel bedraagt ze?

De ultieme 5 tips om een hoger loon te onderhandelen

Een hoger loon onderhandelen
Als goede werknemer verdien je graag loon naar werken… al mag het altijd wel wat meer zijn natuurlijk. Onderhandelen over je loon is niet altijd makkelijk en soms verloopt het gesprek zelfs behoorlijk stroef. Toch is er voor de durvers onder ons vaak wel wat mogelijk. Deze tips helpen je bij het onderhandelen.

Show me the money: 5 tips!

1. Bereid je goed voor

Maak voor jezelf uit hoeveel je (extra) wil verdienen, zonder overdreven en onrealistische eisen te stellen. Denk goed na over hoe je het gesprek gaat beginnen en bedenk tegenargumenten om mogelijke negatieve reacties te counteren. Wat zijn je troeven en wat heb je tot nu toe bewezen én opgebracht voor je werkgever? Misschien doe je wel zoveel meer dan wat er van jou verwacht wordt.

2. Kies het juiste moment

Timing is everything en dat geldt zeker ook voor een loononderhandeling. Het meest ideale moment is wanneer je net een project of opdracht succesvol hebt afgewerkt. De hoera-stemming en de positieve vibe kunnen er dan voor zorgen dat een loonsverhoging een logisch vervolg lijkt op het succesverhaal. Ook een extra opleiding kan een mooie aanleiding zijn: ga dus gerust langs bij de baas en zet jouw extra kennis en bijbehorende meerwaarde in de kijker.

Eigenlijk is de huidige krapte op de arbeidsmarkt een cadeau voor zij die een hoger loon willen, want geen enkele bedrijfsleider wil goed personeel kwijtraken. Gaat het op economisch vlak niet zo goed met het bedrijf, dan wacht je voorlopig beter af vooraleer je je financiële wensen kenbaar maakt.

Lees ook: Hoe vraag je een loonsverhoging of extralegale voordelen?
Gelukkig met wat je verdient?

3. Wees zelfzeker

Overtuig jezelf dat je die loonsverhoging helemaal waard bent. Werk aan je zelfvertrouwen want wanneer je met een bibberende stem en onzekere lichaamshouding om een loonsverhoging vraagt, is de kans groot dat je niet au serieux genomen zult worden. Let wel: een zelfverzekerde houding is niet hetzelfde als een arrogante houding!

Tip: zit recht op de stoel en houd oogcontact met je gesprekspartner. Levert het onderhandelingsgesprek niet direct een hoger loon op, blijf dan vooral rustig en positief. Luister naar hun tegenargumenten en spreek eventueel een volgend moment af om nog eens samen aan tafel te zitten.

Extra loonsverhoging bovenop indexering: ook voor jou?

4. Een hoog loon is meer dan geld alleen

Elke maand meer geld op je rekening ontvangen is op zich een mooie doelstelling, maar toch is er meer in het leven dan geld alleen, namelijk extralegale voordelen. Een bedrijfswagen, maaltijdcheques, extra vakantiedagen of de mogelijkheid tot telewerk (met bijbehorende thuiswerkvergoeding) kan jouw totale loonpakket een mooie boost geven.

CHECK: Alle extralegale voordelen op een rij

5. Zorg dat het op papier staat

Hoezeer je je leidinggevende ook kunt vertrouwen, zorg er toch maar voor dat die loonsverhoging duidelijk op papier staat. Je zou de eerste niet zijn die aan het lijntje gehouden wordt met financiële beloftes en mooie vooruitzichten.

Ontdek: Hoe haal je het maximum uit je salaris? (E-GIDS)

(fd)

1 december 2023
Anderen bekeken ook