Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 373

Volgende
Volgend artikel:

Een ploegenpremie: wat is het, wie krijgt ze en hoeveel bedraagt ze?

Hoe vraag je een loonsverhoging of extralegale voordelen?

Loonsverhoging
Een loonsverhoging of extralegale voordelen vragen aan je werkgever blijft lastig, zeker als young graduate. Er heerst nog altijd wat taboe rond. Maar wat als je het echt verdiend hebt? Hoe pak je dit aan om een positief antwoord te krijgen?

Extralegale voordelen of loonsverhoging?

Voor we verdergaan, is het interessant om te bekijken wat ze allebei inhouden. Een loonsverhoging is een verhoging van je brutoloon, dat spreekt voor zich. Maar wat zijn extralegale voordelen?

Dat zijn bijkomende tegemoetkomingen bovenop je loon. Een bedrijfswagen, een smartphone, maar ook maaltijdcheques of een hospitalisatieverzekering kunnen daaronder vallen. Welke extralegale voordelen je krijgt, hangt af van het bedrijf waar je werkt en je loonpakket.

Checklist: alle extralegale voordelen op een rij

Wat vraag je het best?

Een loonsverhoging is voor jou als young graduate het interessantst en op lange termijn ook het voordeligst. Je pensioen wordt namelijk berekend volgens je brutoloon. Hoe hoger dat brutoloon, hoe hoger je pensioen.

Extralegale voordelen zijn dan weer interessanter voor je werkgever. Op verschillende extralegale voordelen zoals hospitalisatieverzekering of ecocheques moet je werkgever namelijk geen sociale bijdragen betalen, wat gunstig is voor zijn portemonnee.

Ontdek: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven

Hoe overtuig je je baas?

1. Timing is alles

Heb je net heel wat overuren geklopt of een groot project binnengesleept voor het bedrijf? Dan is dat het ideale moment om een loonsverhoging of extralegale voordelen te vragen.

2. Voorbereiding is key

Bedenk op voorhand wat je precies wilt zeggen. Waarom verdien je een loonsverhoging of extralegale voordelen? En wat wil je precies? Zo overtuig je the big boss.

3. Doe onderzoek

Pols eens bij collega’s hoeveel zij verdienen of zoek online naar wat anderen in jouw functie verdienen. Zo kun je direct je argument staven met de juiste bronnen. Wanneer je aan alle bovenstaande punten voldoet, ben je klaar voor je gesprek. Blijf vooral rustig en beleefd. En onthoud: wie niet waagt, niet wint!

Onderhandelen over je loon: nu moeilijker dan ooit?

(Lisa Van Garsse) - Bron: Go for happy Magazine

10 januari 2023
Anderen bekeken ook