Starters
Vorige

1 van 136

Volgende

Wat vinden jongeren écht van hun job?

17 december 2010
December. Tijd voor de evaluaties. Jobat polste bij 1.500 starters die het voorbije jaar hun eerste stappen op de werkvloer zetten wat ze nu echt vinden van hun job, hun collega’s, hun baas. Aan die laatste vroegen we of hij daarmee akkoord gaat.
Slechts een kwart van de werkgevers vindt dat jongeren beseffen dat ze aan het begin van hun carrière extra hard moeten werken

Geld mag dan niet stinken, voor jongeren is het zeker niet de belangrijkste reden om aan de slag te gaan. Driekwart zegt dat zijn job meer betekent dan enkel geld verdienen. Slechts vier op de tien werkgevers hecht daar enig geloof aan. Twintig procent gaat ervan uit dat geld verdienen de enige en belangrijkste reden is waarom jongeren werken.

Jongeren hechten bij het zoeken naar een job het meeste belang aan hun loon, menen de werkgevers. Daarna volgen het evenwicht tussen werk en privé, het contact met de collega’s en het gevoel betrokkenheid te zijn bij hun werk. Carrière maken is volgens werkgevers minder van tel voor jongeren die nog maar net aan het werk zijn.

Misverstanden

Op termijn vinden starters doorgroeimogelijkheden wel belangrijk, zelfs meer dan geld. Dat schatten werkgevers over het algemeen wél juist in. Bijna acht op de tien werkgevers geven aan dat jongeren het belangrijk vinden om door te groeien.

Er blijken echter ook wat misverstanden te bestaan tussen werkgevers en werknemers. Zo gaan werkgevers er gemakkelijk van uit dat jongeren niet of nauwelijks bereid zijn om overuren te draaien. Dat is nochtans wel degelijk het geval. Meer dan drie op vier jonge werknemers zeggen bereid te zijn om overuren te presteren, terwijl slechts een derde van de werkgevers meent dat die bereidheid er is.

Tom Palmaerts, trendwatcher bij Trendwolves, merkt op dat jonge werknemers het vaak moeilijk hebben met een nine-to-five-job. “Aan de universiteit gingen ze iedere dag een paar uur naar de les. Ze hadden waanzinnig veel vrije tijd. Ze moesten misschien wel opdrachten maken, maar ze beslisten zelf wanneer. Het spreekt hen dus wel aan om af en toe wat langer te werken en op andere momenten juist een beetje vroeger naar huis te gaan.”

Extra inzet

Dat jonge starters zich extra moeten inzetten om zich te bewijzen, is voor de werkgevers overigens een stuk vanzelfsprekender dan voor die jongeren zelf. Zij gaan er in 56 procent van de gevallen van uit dat een normale inzet volstaat. Opvallend: slechts een kwart van de werkgevers vindt dat jongeren voldoende beseffen dat ze aan het begin van hun carrière extra hard moeten werken.

Oudere werknemers blijken zich doorgaans niet neerbuigend te gedragen ten opzichte van jongere medewerkers, al verschilt de perceptie daarover wel. Terwijl slechts één op de tien werkgevers van mening is dat er soms al eens minachtend over jongeren gedaan wordt, ervaart een kwart van de jongeren dat anders.

Over het onderzoek

Voor dit onderzoek bevroeg Jobat 1.500 jongeren tussen 15 en 25 jaar via een online enquête. 90 procent van de respondenten werkt als bediende, de overigen als arbeider. Daarnaast namen 174 werkgevers deel aan het onderzoek.

(mo) – Illustratie: (jvc)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook