Workaholics
Vorige

1 van 151

Volgende
Volgend artikel:

Hoe verschilt een burn-on van een burn-out, en wat kan je ertegen doen?

Wat als je weinig of niet ambitieus bent?

Niet ambitieus
We kunnen je meteen geruststellen: het is prima als je weinig of niet ambitieus bent. Dat wil niet zeggen dat je niet blij bent met je werk. Integendeel, je vindt het prima zoals het is. Je verdient genoeg om een leuk huis te hebben en verder nog fijne dingen te doen. Moet je vaak de confrontatie aangaan met de doelen die je moet bereiken of je persoonlijke groei- en meerjarenplannen? Goed nieuws: dit is echt geen must.

Niet goed bezig

Veel hogeropgeleiden beginnen liefst al zo hoog mogelijk op de loopbaanladder. Langzaamaan werken ze zich hoger naar de top. Elke trede betekent iets meer geld. Wie deze weg niet volgt of stil blijft staan, krijgt de stempel ‘niet goed bezig te zijn’ opgedrukt.

Extra: Waarom werken we zo hard?

Voorbehouden voor elite

Voor de duidelijkheid: er is absoluut niets mis met hard willen werken. Maar de huidige cultuur met veel burn-outs is er niet echt een waar iedereen zijn of haar dromen kan verwezenlijken. Dat lijkt voorbehouden aan een kleine elite. Zij kunnen op hun beurt wel weer inspireren met die felbegeerde beelden om de bovenste trede van de ladder te bereiken. Als je ambities hebt, benadruk ze en jaag ze na.

Workism

Economen voorspelden in de jaren ’30 dat we door de vooruitgang nu werkweken zouden hebben van 15 uur. We zouden ons bezorgd maken over hoe we onze vrije tijd kunnen doorbrengen … De economen konden niet voorzien dat de rol van onze jobs ook mee is geëvolueerd. Waar het vroeger ging om financiële zekerheid en materiële mogelijkheden creëren, zijn onze jobs vandaag een manier waarop we laten zien wie we zijn.

De Amerikaanse journalist Derek Thompson gaat nog een stapje verder met zijn term ‘workism’. Dat betekent dat je met een enorm belang naar je baan kijkt. Niet alleen noodzakelijk omwille van economische redenen, het bepaalt ook je identiteit en zelfs je levensdoel.

Lees ook: 10 redenen waarom we dagelijks gaan werken

Haal je rijkdom elders

Voel jij dat niet zo aan? Dat is prima! Het belangrijkste is dat jij je goed voelt bij je beslissingen en achteraf geen spijt hebt van wat je wel of niet gedaan hebt. Vind je je werk niet leuk, dan is het logisch dat je iets anders zoekt. Persoonlijke groei zit bovendien niet alleen in je werk.

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

Wellicht mis je die ambitie op werkvlak omdat je op andere gebieden in je leven veel rijkdom ervaart en dingen leert. Dus maak je geen zorgen als je je (nog) niet ambitieus voelt op werkgebied. Je eigen gevoel van tevredenheid en dankbaarheid is uiteindelijk de allergrootste prijs. Neem jezelf daarom altijd als uitgangspunt. Niet de wensen en ambities van anderen. Schaam je niet en wees simpelweg trots op de keuzes die jij maakt.

Ontdek: Welk loopbaanmodel past bij jou?

(gg/em) - Bronnen: Intermediair en Happinez

29 september 2021

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook