Starters
Vorige

1 van 202

Volgende

9 carrièretips voor young professionals

Heb je je allereerste job beet? Proficiat! Die eerste dagen, weken zelfs maanden zijn ongelooflijk spannend. Gelukkig kun je met een aantal tips en trucs een vliegende start maken, zodat je zeker niet onopgemerkt blijft.

1. Geniet van élk moment

Dromen hebben en ambitieus zijn, daar is absoluut niets mis mee. Integendeel! Maar de meeste mensen beginnen onderaan de ladder, en maar goed ook. Je hebt namelijk heel wat vaardigheden nodig als je hogerop wilt geraken, en die leer je allemaal onderweg.

2. Plan je dag

Als je elke dag – of desnoods elke week als je niet van plannen houdt – een lijstje maakt van al je to do’s, heb je meteen een goed overzicht van waar je prioriteiten precies liggen. Je bent productiever, je concentratie is een stuk beter en je hebt niet elke minuut van de dag de behoefte om kleine, nutteloze brandjes te blussen.

3. Wees duidelijk

Sarcasme mag je op de schoolbanken laten, want een duidelijke communicatie is de sleutel tot succes. Geef eventuele problemen aan, durf voor je mening opkomen en wees niet bang om eigen ideeën op tafel te smijten.

4. Grijp kansen met beide handen

Als er één iemand verantwoordelijk is voor je carrière, dan ben je dat zelf! Soms moet je uit je comfortzone durven stappen en iets nieuws proberen. Het zal je ongetwijfeld vlinders in je buik geven, maar weet dat je altijd een collega om raad kunt vragen. Het boost niet alleen het zelfvertrouwen van de meer ervaren werknemers, maar je leert er zelf ook heel wat van.

5. Blijf optimistisch

Iedereen krijgt weleens te maken met problemen die onoplosbaar lijken. Eén tip: geef nooit op! Als je één keer het probleem begrijpt, ligt de oplossing vaak binnen handbereik. Laat zien dat je een echte probleemoplosser bent. Dan komen er meer en meer leuke uitdagingen op je pad.

6. Geef je fouten toe

Iedereen maakt fouten. En dan heb je twee opties: of je steekt de schuld op een ander, of je geeft gewoon toe dat het je eigen schuld is. Kies voor het tweede, en neem je verantwoordelijkheid op. Durf ‘sorry’ zeggen, maar leer vooral hoe je het in de toekomst beter kunt doen.

7. Klap je laptop op tijd en stond dicht

Heel veel young professionals maken zich er schuldig aan: op elk uur van de dag bereikbaar willen zijn, om jezelf toch maar te bewijzen. Maar dat is geen goed idee, want iedereen heeft tijd nodig om te rusten en te ontspannen. Je grenzen kennen én aangeven, is ontzettend belangrijk. Wees dus niet bang om na het werk je laptop dicht te klappen tot de volgende ochtend.

8. Waardeer je collega’s

En dan bedoelen we iedereen! Je manager, de kok van het bedrijf, de security-agenten, … Je kunt van eender wie wat leren. Van de ene leer je hoe je moet vergaderen, van de ander krijg je dan weer een levensles mee.

9. Weet wat je waard bent

Misschien wel de belangrijkste les! Niemand weet beter dan jij zelf waar je héél goed in bent, en welke bijdrage je levert aan het team en het bedrijf. Als je je sterke punten goed weet uit te spelen, zal je baas je als een belangrijke schakel zien binnen het team. En dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen!

(dt/em)

1 april 2020
Anderen bekeken ook