Jobs met toekomst
Vorige

1 van 399

Volgende

Vijf jobs met toekomst

6 april 2009
'Wat wil je later worden?' Een van de meeste gestelde vragen aan kinderen die daar zelf nog helemaal niet mee bezig zijn. En toch. In een wereld waar ook het werkveld zich diversifieert, wordt de juiste studiekeuze steeds belangrijker. Een carrière begint niet langer op de eerste werkdag maar op de eerste schooldag. Jobat lijst vijf beroepen met toekomst op en maakt de keuze zo een stuk makkelijker.
toekomst

'De komende tien jaar komen er 65.000 tachtigplussers bij. Dat legt een enorme druk op de schouders van het zorgpersoneel' (Peter Degadt, Zorgnet Vlaanderen)

Twee sectoren waar je als toekomstig werknemer gebeiteld zit, zijn de technologische en de zorgsector. In de eerste omdat de wereld niet stilstaat, in de tweede omdat er zoiets als de vergrijzing op ons afkomt, en omdat steeds meer mensen, naast fysieke, ook met mentale ongemakken te kampen krijgen. Wilson De Pril, directeur-generaal van de technologiefederatie Agoria, en Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet Vlaanderen, kijken met ons in de toekomst.

Volgens De Pril zijn er verschillende redenen om je op technologie te richten. Grote maatschappelijke thema's als de vergrijzing, milieu- en energieproblematiek horen daar ook bij. "Willen we daar oplossingen voor vinden, zullen die deels vanuit de technologische sector moeten komen. Kiezen voor technologie is met andere woorden een maatschappelijk relevante en verantwoordelijke keuze. Het is ook goed voor de economie. Als we ons willen herpakken, moet dat vanuit een sector komen die de wereldwijde concurrentie de baas kan en die kan exporteren. Bovendien zorgt techniek voor jobs, niet alleen in vast dienstverband maar ook als zelfstandige. Eens je een bepaalde technologie onder de knie hebt, kan je die kennis immers ten dienste stellen van derden."

Wie zich de komende decennia ook ten dienste zal mogen stellen, zijn de zorgverstrekkers. Aan werk zal er voor hen geen gebrek zijn. Volgens Peter Degadt spreken de cijfers voor zich. "In de komende tien jaar komen er maar liefst 65.000 tachtigplussers bij in Vlaanderen. Dat zorgt niet alleen voor een grotere hulpbehoevendheid, maar ook voor meer opnames in ziekenhuizen, rusthuizen en woonzorgcentra. Reken daarbij dat de gemiddelde patiënt nu drie keer sneller verzorgd wordt dan twintig jaar geleden en je beseft wat voor een druk dat op de schouders van het zorgpersoneel legt."

'Patiënt drie keer sneller verzorgd'

Ook in de geestelijke gezondheidszorg ziet Degadt de noden toenemen. "Dat is een vaak vergeten problematiek waar we in de toekomst nog vaak mee zullen geconfronteerd worden. De zorgzame samenleving in zijn geheel plaatst ons dus voor heel wat uitdagingen, niet in het minst wat personeel betreft."

Voor wie meer van techniek dan van zorg houdt, zijn klassiekers als ICT, techniek en exacte wetenschappen richtingen die uitzicht op werk blijven bieden. "Dat zijn brede studies met interessante opties en werkzekerheid", vindt De Pril. "Concreet gaat het bijvoorbeeld om jobs in onderzoek en ontwikkeling. Want aan mensen die mogen en kunnen exploreren zal nood zijn. Als Vlaanderen ambieert om tot de top vijf van de Europese kenniseconomieën te behoren zal dat grotendeels dankzij O&O zijn."

Sommige ingenieursstudies voorzien nu al specifieke opleidingsonderdelen met de blik op de toekomst. Automotive-engineering en lucht- en ruimtevaart zijn daar voorbeelden van. De universiteit van het Nederlandse Delft specialiseert zich zelfs in die laatste opleiding. En dat trekt aan. Momenteel lopen er enkele honderden Vlaamse studenten college. "Ingenieurs die zich specialiseren hoeven bovendien niet te vrezen dat ze nergens anders werk zullen vinden. Ze beschikken immers nog altijd over een grondige basisopleiding", zegt De Pril. "Zo kan je momenteel in Leuven als ingenieur of exacte wetenschapper ook een master na master milieu- of biotechnologie volgen. Milieu en energie zijn sowieso zeer toekomstgerichte opleidingen. Het is geen toeval dat bepaalde ondernemingen die in die branches actief zijn het ook nu, ondanks de diepe crisis, nog steeds goed doen."

'Jongeren vinden technologie nog te koud'

Ook in de zorgsector zal er gespecialiseerd worden. "Er komt zoveel op ons af dat het kwestie zal zijn de mensen dat te laten doen waar ze voor opgeleid zijn", zegt Degadt. "Verpleegkundigen hebben we niet op overschot. Dan zie ik liever dat diegenen die er toch zijn zich maximaal op hun zorgtaak richten en een zo klein mogelijke administratieve last hebben.

Wie in de zorg werkt, weet op voorhand dat hij in een menselijke sector belandt. Een groot verschil met het technologische vak dat nog heel wat jongeren, ondanks het belang ervan, als koud aanvoelen. "Ze kunnen er geen naam opplakken, weten niet altijd wat het juist inhoudt", legt De Pril uit. "Maar als ze op de toepassingsdomeinen gewezen worden, zo blijkt uit enquêtes, zien ze techniek plots als iets warms, als iets waar ze zich voor kunnen engageren. Vroeger dachten we dat ze dat zelf wel zouden inzien dat technologie heel wat oplossingen in huis heeft. Nu zijn we ons ervan bewust dat we die link veel meer zelf moeten beklemtonen."

(wim.verdoodt@jobat.be)       

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook