Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 886

Volgende
Volgend artikel:

Vraag naar green skills in jobs blijft stijgen

Spendeer je avonden doordacht: 6 tips

Na je werk neerploffen in de zetel voor de tv met een opwarmmaaltijd op je schoot is verleidelijk, en volgens sommigen waarschijnlijk ook wel ‘efficiënt ontspannen’. Maar hoe benut je je avonden nu zo dat ze ook nog eens productief zijn?
#

We klagen wel eens dat we tijd te kort hebben en sprokkelen dan zo goed en zo kwaad als het gaat reserveminuten bij elkaar. Een beetje vroeger opstaan om onze ochtenden in te zetten, de middagpauze overslaan, of ’s avonds wat langer doorwerken?

Vooral onze avonden kunnen zich perfect lenen om meer gedaan te krijgen. Toch ploffen we liever in onze luie, maar o zo comfortabele zetel en zullen we meer geneigd zijn om onze favoriete film of serie te streamen dan dat we onze horizonten gaan verleggen.

Wel, hierbij enkele tips om toch het meeste uit je avond te halen …

1. Gebruik je tijd zo slim mogelijk

Je tijd efficiënt gebruiken is essentieel. Weet je dat je nog veel werk voor de boeg hebt en maar een beperkte tijd om alles af te werken, wees je dan bewust van elke minuut die je nog hebt.

Pendeltijd en file zijn gewoonlijk de grootste tijdrovers. Je kan weinig nuttig doen, terwijl je tijdig hoopt thuis te geraken. Tenminste … vroeger. Nu kan je die tijd gebruiken om enkele e-mailconcepten uit te schrijven - niet verzenden! - of om je takenlijstje te optimaliseren en prioriteiten te stellen.

2. Hou je schoenen aan

Wie zijn schoenen uitdoet, verliest zijn workflow. Schoenen uitdoen kan voor velen een soort einde-werkdagsymbool zijn. Je voelt je daarom (té) comfortabel , je verliest je werkzin en wil gewoon rustig thuis zijn en niets meer uitsteken.

Hou je je schoenen aan dan behoud je je workflow. Je kan nog snel naar buiten lopen, moest het nodig zijn. Je behoudt het gevoel dat je nog iets moet doen.

3. Hou eten klaarmaken gemakkelijk

Maak op voorhand iets klaar of zorg ervoor dat je een voorraad ingrediënten hebt voor een snelle, makkelijke hap … liefst zo gezond mogelijk uiteraard, want zware of vettige maaltijden maken je loom en dus minder productief. De perfecte maaltijd op tafel toveren of uitgebreid koken, neemt meestal redelijk wat tijd in beslag, waarna het moeilijk is om nog tijd te besteden aan andere taken.

Hou het simpel en licht, maar voedzaam en vullend.

4. Maak een playlist

Maak een muzieklijstje van ongeveer een uur. Vul het met nummers die jou energie geven, je gelukkig maken of je gewoon tot rust brengen. Je kan dit dan op de achtergrond laten spelen, terwijl je je taken afrondt.

Zo weet je ongeveer hoeveel tijd je hebt of hoelang je over een taak hebt gedaan, zonder dat je steeds op de klok moet kijken, daar je precies weet hoe lang je playlist duurt.

Tip: Kies voor voldoende instrumentale nummers. Deze kunnen toch nog opzwepend en motiverend zijn, zonder al te afleidend te worden.

5. Train je hersenen en lichaam tegelijkertijd

Sporten is goed, maar hoewel sommigen het als ontspanning zien, zien de meesten onder ons het als tijdverspilling, zeker als we in tijdsnood zitten. Probeer daarom iets productief te doen, terwijl je gaat fitnessen of lopen.

Heb je een hometrainer? Schuif deze dan voor de tv en kijk een documentaire. Ga je liever joggen? Luister dan naar een interessante podcast op je smartphone, iPod of mp3.

6. Stel een deadline voorop

Als je de hele avond uitrekt voor je taken, dan lijkt het alsof je nog oneindig veel tijd hebt en dan steekt uitstelgedrag vaak de kop op. Vermijd dit door jezelf een deadline op te leggen. Het zal je aanmoedigen om prioriteiten te stellen en actiever te handelen, alsook zal het je helpen inschatten hoelang je over elke taak mag doen.

Verder is het gewoon aangenamer en motiverender om naar een doel toe te werken. Al is het maar om die tas thee te kunnen drinken voor de televisie en je schoenen uit te kunnen schoppen.

(sjv) - Bron: Levo.com 

24 augustus 2017
Anderen bekeken ook