Collega's Vorige

1 van 461

Volgende

Open kantoor verlaagt productiviteit

In een open kantoor is er te veel lawaai en te weinig privacy om goed te kunnen werken. Een dergelijke kale werkomgeving kan zelfs de hersenen verkleinen.

27 september 2011

Delen

Kantoor

Het open kantoor – een grote werkruimte waarbij het personeel geen eigen kantoor heeft – maakte opgang in de jaren vijftig en was bedoeld om de communicatie tussen collega’s te bevorderen. Vandaag komt een open kantoor bijna overal voor.

Lagere hersenactiviteit

Toch zou een open kantoor slecht zijn voor het brein, zo stellen wetenschappers. Uit de documentaire ‘The Secret Life of Buildings’ van het Britse Channel 4 blijkt dat de drukte en het gebrek aan privacy in zo’n kantoor een lagere hersenactiviteit en dito concentratie tot gevolg hebben. Een open kantoor zou de productiviteit met 15 procent verminderen.

20.000 Britse werknemers werden uitgevraagd over hun werkomgeving. Meer dan de helft had een probleem met het gebrek aan privacy. 55 procent klaagde over de temperatuur op kantoor, terwijl 60 procent opmerkte over geen of te weinig stille ruimtes te beschikken.

Verhoogde bloeddruk

De technische universiteit van Queensland ontdekte dan weer dat de drukte die gepaard gaat met open kantoren een verhoogde bloeddruk kan veroorzaken. Dat leidt op zijn beurt tot stress, vermoeidheid en griep.

(mo) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?