Vorige

1 van 318

Volgende
Volgend artikel:

3 manieren om miljonair te worden met een gewoon loon

Ochtendmensen verdienen meer

8 juli 2010
Spring jij bij het krieken van de dag gezwind uit bed? Dan is de kans groot dat jij op het werk meer succes oogst dan de nachtbrakers onder jouw collega’s.
Geen ochtendmens?

Mensen die ’s ochtends pieken, maken meer kans op een succesvolle carrière. Ze zijn immers meer proactief dan mensen die pas tegen de avond op hun best presteren. Dat zegt een studie door bioloog Christoph Randler waarover de Harvard Business Review verslag uitbrengt.

“Wanneer het aankomt op zakelijk succes, hebben ochtendmensen de beste kaarten in handen”, zegt Randler. “Ze halen gewoonlijk betere cijfers op school, wat uiteindelijk leidt tot betere jobopportuniteiten. Ochtendmensen anticiperen ook op problemen en trachten hen te minimaliseren. Ze zijn proactief en deze eigenschap gaat gepaard met beter presteren op het werk, meer succes in de carrière en hogere lonen.”

Kan je jezelf trainen tot ochtendmens om je carrière aan te wakkeren?

Misschien wel. “Het aantal uren dat je slaapt, speelt geen rol, wel het tijdstip waarop je slaapt. Je zou dus kunnen proberen om je dagelijkse cyclus te veranderen door vroeger onder de wol te kruipen”, raadt Randler aan. “Je zou ook ’s ochtends naar buiten kunnen trekken in het vroege ochtendlicht. Dat kan helpen om je een ochtendmens te maken.”

Trek je er enkel ’s avonds op uit, verandert je ritme naar dat van een avondmens. Maar ook dat kan zijn voordelen hebben. “Studies tonen aan dat avondmensen gewoonlijk slimmer en creatiever zijn dan ochtendmensen, meer gevoel voor humor hebben en extraverter zijn”, weet Randler. De onderzoeker benadrukt nog dat of je een ochtend- dan wel een avondmens bent, voor de helft door je genen bepaald wordt. Het komt er dus grotendeels op aan om het beste te maken van wat je genen voor jou in petto hebben.

(ks) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16964 andere jobs