Evenwicht werk-privé Vorige

1 van 797

Volgende

Minder werken is goed voor de natuur

Een kortere werktijd zorgt niet alleen voor een lager energieverbruik, maar door de beperking van het inkomen verandert ook het consumptiepatroon. Ook de werkloosheid kan worden aangepakt door minder te werken.

15 september 2010

Delen

relaxen in de natuur

De werktijd verkorten met 1 procent zou volgens een onderzoek van Jörgen Larsson van de Universiteit van Göteborg de impact op het milieu met 0,8 procent terugschroeven. Zo zal een consument die minder te besteden heeft, minder gemakkelijk een vliegtuigreis boeken of een tweede verblijf aankopen. Bovendien zullen er ook minder elektronische apparaten worden verkocht.

Door de lagere tijdsdruk is men wellicht ook sneller geneigd om gebruik te maken van de fiets of het openbaar vervoer. De tragere groei van het bruto binnenlands product zou dus een algemene daling van het energieverbruik tot gevolg hebben.

Minder loon, meer vrije tijd

Professor sociologie Juliet Schor (Boston College) is van mening dat de groei van het bruto binnenlands product afgeremd moet worden, wil men de gestelde klimaatdoelstellingen op termijn halen. Om die groei te remmen zou het volgens de professor geen slecht idee zijn om een deel van het inkomen niet in geld uit te betalen, maar in vrije tijd.

Dat surplus aan vrije tijd zouden werknemers kunnen investeren in kleinschalige activiteiten die hen minder afhankelijk maken van de markt, zoals zelf groenten kweken of energie opwekken.

(mo) - Bron: Express.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?