Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 734

Volgende
Volgend artikel:

Bazen blijven hun werknemers contacteren buiten de werkuren

Meeste mannen werken 60 uur per week

We hebben wekelijks gemiddeld 8,5 uur minder vrije tijd dan 5 jaar geleden. Nochtans houden mannen meer tijd over dan vrouwen, ook al werken ze langer.
#

De helft van de werknemers moet werk mee naar huis nemen om alles af te krijgen. Vooral wie actief is in HR heeft het druk: 70 % neemt wekelijks werk mee naar huis. Wetenschappers en creatievelingen in de media vervolledigen de top drie. Dat blijkt uit een studie in The Journal Heart bij bijna 5.000 mannen tussen 40 en 59 jaar van wie de gezondheid over 30 jaar werd onderzocht.

Ook tussen mannen en vrouwen zijn er grote verschillen.

Vrouwen

  • De meerderheid werkt minder dan 37,5 uur per week.
  • Vrouwen hebben dagelijks slechts 50 minuten voor zichzelf.
  • Als mannen overwerken heeft dat desastreuze gevolgen voor hun werkende vrouwen: de kans dat die hun baan opzeggen is 44 % hoger dan bij vrouwen met een man die niet overwerkt. Hebben ze ook nog kinderen, dan is de kans op stoppen negentig procent hoger.

Mannen

  • 60 % van de mannen werkt meer dan 60 uur per week
  • Mannen hebben dagelijks 1 uur en 15 minuten over om leuke dingen te doen, ook al werken ze meer dan vrouwen.
  • Mannen die veel uren kloppen en weinig aan sport doen, verdubbelen hun risico om te sterven aan een hartkwaal. Fitte mannen die veel werken, hebben geen verhoogd risico.
  • Mannen houden geen rekening met het overwerk van hun vrouwen: ze gaan er geen uur minder om werken.

Verschillende soorten overwerk

Debby Beckers van de Radboud Universiteit in Nijmegen wijst er wel op dat je overwerk niet over één kam mag scheren. “Je hebt alleen al extreem en gematigd overwerk. Voor je gemoedstoestand is het ook belangrijk of je wekelijks vijf uur overwerkt dan wel twintig.”

Extreem overwerk kan serieuze negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Bij meer gematigd overwerk (van een tot tien uur) hangen de gevolgen af van de werkomstandigheden. “Als werknemers gedwongen worden om langer op kantoor te blijven, geeft dat meer stress dan wanneer ze thuis als het hén uitkomt nog even hun laptop openklappen”, zegt Beckers.

Gedwongen overwerk kan tot burn-out leiden. Ongedwongen overuren niet, tenminste zolang het niet uitmondt in overmatig overwerk. En het soort overwerk is ook belangrijk: is het creatief en afwisselend, dan voelt dat minder belastend aan dan eentonig werk.

Gematigd overwerk blijkt zelfs goed te zijn voor werknemers. Sterker nog: fulltimers die een paar uur per week extra werkten, waren juist meer bevlogen, vitaler en meer betrokken bij hun werk dan werknemers die niet overwerkten. Voor parttimers geldt dat verschil niet, aldus het onderzoek van Debby Beckers.

Hoe voorkom je overwerkstress?

  • Werk niet meer dan tien uur per week over (ook niet als je je werk leuk vindt).
  • Bepaal van tevoren op welke uren je je smartphone uitzet (de verleiding is groot om toch altijd even te kijken).
  • Als je altijd telefonisch bereikbaar moet zijn, overweeg dan om naast je smartphone ook een gewone gsm aan te schaffen: dan zie je niet nog eens al je mails binnenkomen.

(mr) – Bron: Dailymail.co.uk / Intermediair.nl 

21 oktober 2010
Anderen bekeken ook