Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 880

Volgende
Volgend artikel:

Werken als thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis: “Niets zo mooi als mensen in hun eigen omgeving en op hun voorwaarden verzorgen”

Ben jij (al) een slashie?

slashie
De Belg heeft steeds meer dan één job. Hij of zij is een slashie. Zoals in boekhouder slash leraar. Maar waarom wordt iedereen – ja, jij ook – binnenkort (een beetje) slashie?

Meerdere jobs combineren, zit in de lift. En daar zijn goede redenen voor:

1. Omdat we kunnen

We zitten vandaag in een deeleconomie – ook wel eens 'peer-to-peereconomie' genoemd. Dit wijst op een nieuwe manier van werken, handel drijven en geld verdienen.

De voorbeelden zijn bekend: Uber (taxichauffeur spelen voor elkaar) of Airbnb (je eigen hotelkamer creëren) of simpelweg tweedehandsspullen verkopen via sites als Kapaza of Tweedehands.be. De drempel voor een bijjob lag nog nooit zo laag.

De cijfers: Heb jij ook een tweede job?

2. Omdat we mogen

Steeds meer werkgevers laten hun mensen flexibel (en thuis) werken en beoordelen ze vooral op resultaat. Waardoor er ook ruimte is voor andere initiatieven. Daarnaast werkt de overheid op haar beurt aan speciale fiscale regimes voor inkomsten uit de deeleconomie.

Check: Wat zijn de gevolgen van twee jobs te combineren?

3. Omdat we moeten

Deze reden is iets scherper, maar ze duikt vaak op. In haar boek ‘Ga Hosselen’ geeft de Nederlandse auteur Jeanine Schreurs bijvoorbeeld de raad om meerdere jobs, klusjes of werkjes te combineren. Omdat het moet. “Er is werkloosheid, banen staan onder druk, pensioenen worden minder en we moeten langer werken”, argumenteert Schreurs. Wie heeft er vandaag bijvoorbeeld nog een vast contract?”, stelt ze.

“Als de markt onzeker is, zul je zelf zekerheid moeten creëren door een paar potjes tegelijk op het vuur te hebben. Vergelijk het met een gemengd landbouwbedrijf. Als de appelbomen er wat kaal bij staan, dan komt er nog altijd wat geld binnen van de geitenkaas en de eieren.”

Overweeg je een bijverdienste? Hou rekening met deze tips!

(wv) - Bron: MARK Magazine

17 oktober 2016
Anderen bekeken ook