Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 372

Volgende
Volgend artikel:

Een ploegenpremie: wat is het, wie krijgt ze en hoeveel bedraagt ze?

Loon, afstand, flexibiliteit... Wat primeert voor werknemers?

Wat primeert voor werknemers
Show me the money! Of toch eerder iets anders? Wie van job verandert, doet dat niet altijd om alleen maar meer geld te verdienen. Dat blijkt alvast uit een onderzoek van Liantis.

De war for talent woedt nog altijd. Zo blijkt uit een onderzoek van hr-dienstengroep Liantis dat ongeveer 1 op de 2 werkgevers (49,3%) ondanks alle inspanningen nog steeds een personeelstekort heeft. Ook om het huidige personeelsbestand te behouden, moet vaak een tandje bijgestoken worden.

Voor werkzoekenden of werknemers die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, schept die arbeidskrapte dan weer heel wat interessante kansen. Ook wie meer wil verdienen, kan er nu goed aan doen om eens te informeren bij potentiële nieuwe werkgevers. Toch is het niet alleen geld wat telt. Uit hetzelfde onderzoek van Liantis blijkt dat werknemers sinds de coronacrisis toch vooral gecharmeerd worden door andere factoren.

Ziehier de 6 meest doorslaggevende...

Lees ook: Hoe snel verander jij van job?

1. Het woon-werkverkeer: 63,4%

Niet iedereen staat te springen om elke dag kostbare tijd te verliezen in de dagelijkse files met uitzicht op de flikkerende rode remlichten van de collega-pendelaars voor zich. Waar die dagelijkse helletocht tot voor de coronacrisis bijna een noodzakelijk kwaad was, is dat nu helemaal niet meer zo vanzelfsprekend. Een filevrije locatie - bij voorkeur dicht bij huis - is één van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een nieuwe job.

2. Flexibele werkuren: 60,6%

Een goede werk-privébalans is voor werknemers enorm belangrijk. Een bedrijf dat flexibele werkuren of de mogelijkheid tot telewerk voorziet, heeft sowieso een voetje voor op de anderen. Ook een grote autonomie bij de werkorganisatie wordt door werknemers gezien als een aangenaam pluspunt.

Gelukkig met wat je verdient?

3. Het brutoloon: 58,9%

Al is deze factor niet het allerbelangrijkste, wie van job verandert, wil er vaak ook wel wat financieel op vooruit gaan. Een hoger brutoloon is dus mooi meegenomen.

Bereken: Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?

4. Sfeer op het werk: 56,9%

Niet dat het elke dag als een vakantiekamp moet aanvoelen, maar toch: een goede sfeer en een gezonde dosis teamspirit op het werk worden erg geapprecieerd. Werknemers gaan daarom vooral op zoek naar een bedrijfscultuur die matcht met hun persoonlijkheid en ambities.

5. Aantal vakantiedagen: 56,1%

Hoeveel vakantiedagen zijn er per jaar voorzien, al dan niet in combinatie met gepresteerde atv-dagen? Kunnen overuren makkelijk gerecupereerd worden of niet? Is er een mogelijkheid om bij collectief verlof eventueel onbetaald verlof te nemen? Het zijn vragen die de werknemer wel bezighouden.

Vakantie FAQ: alle feiten op een rij

6. Extralegale voordelen: 51,3%

Iedereen krijgt graag cadeautjes. Ook extralegale voordelen zijn een leuke toevoeging aan het loon. Van maaltijdcheques en een groepsverzekering tot een winstpremie of zelfs een bedrijfswagen: het zijn factoren die tijdens het sollicitatiegesprek vaak net dat ene duwtje geven richting de balpen om het arbeidscontract te ondertekenen.

Checklist: alle extralegale voordelen op een rij

(fd)

24 januari 2024
Anderen bekeken ook