Collega's
Vorige

1 van 577

Volgende
Volgend artikel:

7 timemanagement hacks voor op je werk

Kan vlammende ruzie productief zijn?

Soms zou je die lastige collega de nek willen omwringen. Zo ver hoef je het niet te laten komen. Een stevige ruzie kan al heel wat opleveren.
#

Eens tegen een collega uitvallen, komt de creativiteit ten goede. Je gedacht zeggen zonder je al te veel in te houden, zorgt namelijk voor vernieuwing.

Grote strategieën komen bovendrijven wanneer mensen worden aangemoedigd om de huidige stand van zaken in vraag te stellen. Stel vreemde vragen en onderzoek de ‘heilige huisjes’ op de werkvloer, raadt consultancybedrijf Cognosis aan op basis van een onderzoek bij meer dan 1.000 leidinggevenden.

“Een verhit debat kan tot doorbraken leiden”, zegt Richard Brown van Cognosis. “Het helpt als het team vooraf een sfeer van wederzijds respect heeft opgebouwd en als er basisregels zijn om hevige conflicten in goede banen te leiden.”

Worden discussies niet goed aangepakt, dan kunnen ze meer schade dan goed doen. “Een discussie mag nooit ontaarden in een persoonlijke aanval. Het mag ook geen middel zijn voor je persoonlijke agenda of om iemand anders in een slecht daglicht te plaatsen”, waarschuwt Brown. “Het is ook belangrijk debatten af te ronden zodat ze niet verder sluimeren op de werkvloer.”

7 manieren om eens goed te bekvechten

Cognosis geeft alvast tips voor een goede discussie:

  1. Directe, assertieve uitwisselingen van ideeën kunnen tot een doorbraak leiden
  2. Hou er geen persoonlijke agenda op na
  3. Luister en vraag waarom iemand een bepaald standpunt verdedigt
  4. Stel je niet defensief op, dus ook geen gekruiste armen
  5. Het is oké om luider te spreken, maar hou je toon beleefd
  6. Deel het team niet op in winnaars en verliezers, verken ideeën zodat iedereen erbij wint
  7. Stel een deadline vast tegen wanneer jullie tot een oplossing moeten komen
          12 november 2009