Ouderschap
Vorige

1 van 89

Volgende
Volgend artikel:

België in top 10 beste landen om te werken

Kan ik ontslagen worden als ik zwanger ben?

onslag als je zwanger bent?
Als zwangere werkneemster mag je niet ontslagen worden in de periode die begint op de dag waarop je werkgever op de hoogte is gebracht tot een maand na de laatste dag van je bevallingsrust. Hervat je na je bevalling bijvoorbeeld op 5 juli het werk, dan ben je beschermd tot 4 augustus.

Let op: de ontslagbescherming is niet totaal. Bij zware beroepsfouten bijvoorbeeld kan je nog altijd ontslagen worden. Andere redenen kunnen economische of technische redenen zijn, of redenen die te maken hebben met je gedrag. Ontslag kan bv. ook omwille van ernstige fouten of een reorganisatie van het bedrijf. Bij je ontslag moet de werkgever wel kunnen aantonen dat zijn beslissing niets te maken heeft met je zwangerschap.

Extra: Het ene ontslag is het andere niet

De beschermingsperiode kan beginnen nog vooraleer je het doktersattest met de verwachte bevallingsdatum overhandigt; het volstaat dat de werkgever op de hoogte is van je zwangerschap. Het maakt niet uit of je hem dit zelf gemeld hebt, hij het van een collega vernomen heeft of hij gewoon niet aan je zwangere buik voorbij kon gaan. De wet is op dit vlak dus zeer ruim, maar meld je zwangerschap toch maar liever zelf. Zo voorkom je onduidelijkheid.

FAQ: Zwanger, wat verandert er voor jou als werknemer?

Beschermingsvergoeding

Als je werkgever niet kan bewijzen dat de beëindiging van je arbeidsovereenkomst tijdens de periode van bescherming tegen ontslag niets te maken heeft met je zwangerschap of bevalling, zal hij een forfaitaire vergoeding van 6 maanden loon moeten betalen bovenop je normale opzegvergoeding. Hij heeft de bewijslast en moet je de reden schriftelijk meedelen als je dit vraagt.

Lees ook: Wat kan ik doen als ik ontslagen word tijdens mijn zwangerschap?

Bronnen: ACV/Securex

8 maart 2022
Anderen bekeken ook