Ouderschap
Vorige

1 van 103

Volgende

Wat kan ik doen als ik ontslagen word tijdens mijn zwangerschap?

20 januari 2009
Vanaf het moment dat je werkgever weet dat je zwanger bent tot één maand na het moederschapsverlof mag je werkgever je enkel ontslaan om een dringende reden of om redenen die niets te maken hebben met je fysieke toestand als zwangere (of pas bevallen) vrouw.

Denk je dat je ontslagen bent omdat je zwanger bent, dan kan je hem vragen op papier te zetten wat de reden voor je ontslag is. Op dat moment moet hij schriftelijk bevestigen dat je ontslagen bent omwille van een andere reden (bijvoorbeeld dat je niet meer in de groep past). Bovendien zal hij dit moeten kunnen bewijzen.

Dubbele vergoeding

Kan je werkgever niet bewijzen dat er een andere reden voor het ontslag was dan je zwangerschap, dan zal de rechter hem veroordelen tot een dubbele vergoeding: eerst en vooral je normale verbrekingsvergoeding, maar daarbovenop ook een forfaitaire vergoeding van 6 maanden loon.

Let op: Jij moet in geval van betwisting wel kunnen bewijzen dat je werkgever op de hoogte was van je zwangerschap. Je moet het hem niet zelf verteld hebben. Het is voldoende dat hij het van iemand anders vernomen heeft of dat de uitwendige tekenen overduidelijk waren.

      
Aanbevolen jobs