Ontslagen worden
Vorige

1 van 194

Volgende

Kan een bedrijf mij zomaar vervangen door een ander?

12 augustus 2019
Ik ben ontslagen tijdens een herstructurering. Een maand later hoor ik dat het bedrijf iemand anders heeft aangenomen om me te vervangen. Kan dat wel?
ontslagen

Tenzij je met brugpensioen gaat - dan geldt een principiële vervangingsverplichting - is het zeker vreemd dat jouw ex-werkgever zo snel na jouw ontslag een werknemer in dienst heeft genomen om je te vervangen. De werkgever zou wel bijzonder onvooruitziend moeten geweest zijn of moet je ‘per vergissing’ hebben ontslagen. Dat lijkt me onwaarschijnlijk. Een logische verklaring is dat jouw job niet overbodig was geworden maar men om andere redenen beslist heeft om je te ontslaan.

Beschermd tegen ontslag?

Indien je een arbeider of een beschermde werknemersvertegenwoordiger was, zou je je ontslag kunnen aanvechten. Je zou kunnen argumenteren dat de economische grondslag die noodzakelijk was om aan een bijkomende schadevergoeding te ontkomen, fictief was gezien de snelle aanwerving van een vervanger.

Indien je geen van beide was, kan je enkel kijken of de aanwerving van de nieuwe werknemer wel strookt met de verstrekte informatie of met de cao die eventueel werd gesloten. Vaak voorziet een cao dat elke vacature eerst moet verzonden worden naar de ontslagen werknemers. De aanwerving van de nieuwe werknemer is dan een inbreuk op de cao maar maakt op zich jouw ontslag niet ongedaan. Je zou dan, best in samenwerking met de vakbonden, de werkgever onder druk kunnen zetten om je opnieuw in dienst te nemen of financieel tegemoet te komen. Ik zou hier echter niet te veel van verwachten.

(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian).    

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs