Wil je meer verdienen? Dan blijkt een diploma cruciaal
Niet enkel om na het afstuderen snel een job te vinden, maar ook voor het loon zelf maakt een (hoger) diploma een groot verschil...
Hoeveel we nu maandelijks verdienen is voor vele werknemers jammer genoeg nog altijd taboe op de werkvloer. Weinigen durven of willen tegenover hun collega’s eerlijk toegeven hoe hun loonpakket er nu echt uitziet.
Toch kan het lonen om een vergelijkbare test te doen, vooral wanneer de jobinhoud en de anciënniteit zowat gelijk lopen.
Van zij die het wél weten van elkaar is de meerderheid toch tevreden over de loonverdeling binnen het bedrijf. Dat blijkt alvast uit de cijfers van een internationaal onderzoek van HR-dienstenbedrijf SD Worx.
Lees ook: Meer loon en extralegale voordelen, maar toch is Belg minder tevreden over loonpakket
45% van de ondervraagde werknemers vertrouwt erop dat zijn of haar loonpakket best wel correct is in vergelijking met collega’s. Hiermee scoort België het hoogst. Franse (29%) en Zweedse (28%) werknemers zijn dan weer sceptisch over de loonverdeling op het werk.
22% van de ondervraagde werknemers is nog niet helemaal overtuigd over de schijnbaar eerlijke loonverdeling binnen het bedrijf. Dat is voornamelijk te wijten aan het gebrek aan loontransparantie op de werkvloer waarbij iedereen er het raden naar heeft hoeveel de ander mogelijk zou verdienen.
Ontdek: Verander jij voor het geld?
Het goede nieuws is dat er tegen 2026 een Europese richtlijn van kracht wordt die bedrijven verplicht om looninformatie openbaar te maken. M.a.w. wie al voor een bedrijf werkt of er net begint weet meteen wie voor welke functie hoeveel verdient.
Ter info: om een waardeoordeel te vellen, werd de interne loonverdeling (“de interne billijkheid”) bepaald aan de hand van de interne verhouding van alle jobfuncties en de bijbehorende vaardigheden en verantwoordelijkheid.
41% van de ondervraagde werknemers vindt het ontvangen loonpakket marktconform in vergelijking met werknemers die vergelijkbaar werk leveren in andere bedrijven of organisaties.
Ook hier staat België wat vertrouwen betreft aan de top. Deze kopgroep delen ze met Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk en Ierland.
De landen die dan weer het meest achterdochtig zijn wat de loonverdeling betreft zijn Frankrijk, Finland, Verenigd Koninkrijk, Zweden - allemaal ongeveer 45% - en Kroatië - 52%).
(fd)
7 augustus 2023Niet enkel om na het afstuderen snel een job te vinden, maar ook voor het loon zelf maakt een (hoger) diploma een groot verschil...
In de extralegale voordelen waar de Belg op kan rekenen, zindert het corona-effect nog na. Terwijl de tussenkomst in kosten voor woon-werkverkeer afneemt.
Loon blijft het belangrijkste criterium bij de keuze van een job. Criteria die op de tweede plek staan, zijn werksfeer, werkzekerheid en balans werk-privé.
Het land waarin je werkt maakt nogal veel verschil. Vrouwen ondervinden in sommige landen namelijk meer genderdiscriminatie dan hun mannelijke collega’s...
Volgens de OESO is de belasting op arbeid zelfs nergens zo hoog als in België. Toch blijkt dat we op Europees vlak nog relatief goed verdienen…
Met een gemiddeld brutoloon van 4.842 euro per maand betaalt de sector van chemie en farma het best. Daar zijn een aantal redenen voor.
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Als je pas bent afgestudeerd wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag. Maar hoeveel verwacht je te verdienen? En wat is realistisch?
Niet in elke Vlaamse provincie verdien je evenveel. In West-Vlaanderen ziet het loonpakket er als volgt uit...