Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 537

Volgende

Jobopportuniteiten voor techneuten

Tom Tourwé
“Wij zijn een eerder vlakke organisatie.” (Tom Tourwé, Technical Lead bij Sirris)
Sirris met hoofdvestiging in Brussel is het collectief onderzoeks- en innovatiecentrum van de technologische industrie in België. 155 experts helpen elk jaar 1.500 bedrijven bij het realiseren van hun innovatieprojecten. Tom Tourwé (43) is Technical Lead en beheert de technologische aspecten van de competentiecel rond intelligente dataverwerking.

Voordat hij bij Sirris begon, behaalde Tom Tourwé (43) onder meer een doctoraat computerwetenschappen aan de VUB en was hij onderzoeker bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam. Elf jaar geleden kwam Tom via een selectiebureau bij de pas opgerichte ICT-afdeling van Sirris. “Ik begon in een klein team van vier mensen die focusten op software. Samen met een collega startten we met projecten rond data en artificiële intelligentie. Nu vormen we een groep van tien medewerkers, het EluciDATA Lab”, vertelt hij.

“We initiëren zelf innovatieprojecten in samenwerking met het bedrijfsleven. De uitdagingen waarmee ondernemingen kampen, zijn interessant en de kunst is om haalbare oplossingen te vinden.”

Van commerciële doelstellingen naar prototype

Het team waarin Tom Tourwé werkt, voert zowel kortlopende opdrachten van enkele dagen uit als langlopende projecten verspreid over enkele jaren. “Binnenkort starten we een project met bedrijven die veiligheidskritische producten maken voor professionele gebruikers. Omdat die producten vaak overgedimensioneerd zijn, willen de bedrijven weten hoe hun producten concreet gebruikt worden in het veld. Door de data die ze hierover verzamelen te analyseren, kunnen ze de productiekosten wellicht verminderen”, vertelt hij.

“Concreet brengen wij deze bedrijven samen, identificeren hun doelstellingen, schrijven een innovatiedossier en onderzoeken samen technologische oplossingen tijdens het project zelf. De bedoeling is te komen tot kennisoverdracht via het bouwen van prototypes.” Om dergelijke projecten te financieren wordt een dossier ingediend bij VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen).

Blijven leren

Tom Tourwé groeide uit tot technologisch verantwoordelijke binnen zijn team. Zijn takenpakket is naar eigen zeggen erg gevarieerd. “Bedrijfsbezoeken maken een belangrijk onderdeel uit van mijn job, ik geef presentaties over wie we zijn en wat we doen, verzorg masterclasses, volg nauwgezet wat er gebeurt in het domein, organiseer technische meetings met het team, initieer projecten, stel budgetten op, lees contracten na en praat met overheden. Binnen twee weken is de deadline van een project met een Brussels bedrijf. Ik ben nu volop bezig met het uitschrijven van een voorstel.”

Welke doorgroeimogelijkheden biedt Sirris?

Tourwé: “Met een eerder vlakke organisatie is doorgroeien in maturiteit makkelijker dan stappen te zetten in de hiërarchie. Naast de inhoudelijke facetten van mijn job en de relevantie van projecten ben ik vooral gecharmeerd door inhoudelijke vrijheid en zelfstandigheid. Ik krijg de kans om nieuwe projecten op te starten in nauw contact met innovatieve bedrijven.”

Gezocht: universitairen met breed pallet aan competenties

“Met Sirris willen we de technologische innovatie bij bedrijven helpen realiseren met een maximale langetermijnimpact. We werken hiervoor samen in multidisciplinaire expertenteams,” vertelt Herman Derache, managing director bij Sirris.

Aan opdrachten geen gebrek, het vinden van de juiste mensen is het voornaamste probleem. “Onder meer via LinkedIn slagen we erin om nieuwe, internationale profielen aan te trekken. Onze lat ligt hoog. Wij kijken uit naar profielen met een combinatie van expertise en consulting en voeling met de industriële context, die bovendien thuis zijn in projectmanagement en communicatie. Ook een behoorlijke talenkennis is een must”, vertelt hij.

“De meerderheid van onze medewerkers zijn ingenieurs met zowel een mechanische als materiaalwerktuigkundige achtergrond. Daarnaast vinden ook ingenieurs computerwetenschappen en analytisch geschoolde mensen de weg naar Sirris,” besluit Derache.

(bv) 

23 november 2018
  • Jobs voor Ingenieur
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook