Sollicitatiebrief
Vorige

1 van 71

Volgende
Volgend artikel:

Kandidaten die ChatGPT inzetten, worden vaker uitgenodigd

Je motivatiebrief laten aansluiten bij de vacature? Zo doe je dat...

Motivatiebrief laten aansluiten bij de vacature
Wanneer je die ene job tegenkomt die je op het lijf geschreven staat, wil je de perfecte kandidaat zijn. Je cv heb je wellicht al. Dat zegt voornamelijk wat er achter je ligt, terwijl een motivatiebrief gaat over alles wat er vóór je ligt! Je brief is dus nóg belangrijker. Met deze 5 tips laat je jouw persoonlijke motivatiebrief aansluiten op de vacature en spring je écht in het oog.

De job van je dromen gespot? Nu heb je de taak om in de stapel van sollicitaties die ene kandidaat te zijn die op gesprek gevraagd wordt. Je cv up-to-date houden is één ding, je motivatiebrief is zo mogelijk nog belangrijker. Zo pas je hem aan op maat van de vacature:

1. Kopieer de toon

Als bedrijven hun eigen vacatures schrijven, verwerken ze daar automatisch de tone of voice van hun bedrijf in. Vaak komt die overeen met de sector. Een laboratoriumvacature zal redelijk sec en formeel zijn, terwijl een positie bij een naschoolse opvang misschien veel speelser is geschreven.

Dat gevoel kopieer je best in jouw brief. Natuurlijk mag je nog steeds een beetje je eigen manier van communiceren in de tekst zetten, maar denk goed na over wat de werkgever graag wil lezen.

Ontdek: Zo schrijf je een overtuigende motivatiebrief

2. Lees de details

Er bestaan heel wat vacatureteksten met gaten. Of met belangrijke informatie die verborgen staat in lange alinea’s droge tekst. Het kost misschien wat tijd, maar maak er werk van om de vacature volledig en grondig door te lezen en alle aspecten goed te begrijpen. Zo verzeker je jezelf ervan dat je hier écht de juiste job te pakken hebt.

Mis je iets? Neem dan zeker contact op met de recruiter. Hiermee laat je zien dat je oprecht geïnteresseerd bent en heb je al meteen een eerste contact gelegd.

Extra: Hoe screen je het best een vacature?

3. Waarom?

Je motivatiebrief mag vooral geen herhaling van je cv zijn. Alle praktische zaken kunnen recruiters in je opgesomde opleidingen en gegevens lezen. Waar je motivatiebrief vooral om draait, is de waarom-vraag. Waarom wil jij deze job? Wat wil je leren en bereiken?

Geef ze voldoende antwoorden hierop, maar laat je uitleg niet te langdradig zijn. Hou het beknopt en krachtig, en val niet terug op clichés. Een drietal redenen waarom jij geknipt bent voor dit werk is al voldoende.

CHECK: Voorbeeld van een goede motivatiebrief

4. Stand out from the crowd

Wist je dat iemand die sollicitaties verwerkt minder dan 10 seconden naar je cv kijkt? Dan val je dus beter op. Achterhaal de toon en algehele vibe van het bedrijf en gebruik die in je motivatiebrief.

Probeer vrij te blijven van clichématige zinnen. Vertel een leuk verhaal dat met jou, deze job of dit bedrijf te maken heeft. Of maak een goede grap. Zet je voelsprieten uit en ga ervoor!

Lees ook: In 4 stappen naar een perfect cv

5. Maak het persoonlijk

‘Ik zag uw vacature en deze leek mij interessant’ is geen krachtige openingszin. ‘Jullie vacature maakte mijn dag meteen goed’ klinkt al een pak persoonlijker. Het is belangrijk dat iemand van HR niet de zoveelste witte brief met zwarte letters ziet, maar de mens achter die woorden.

Laat gerust kleine weetjes over jouw persoonlijke leven doorschijnen in je verhaal. Dat boeit de lezer direct en maakt een warme indruk.

Mijn Jobat banner

(ZINNIG) - Bron: Intermediair

22 maart 2023
Anderen bekeken ook