Creatief solliciteren
Vorige

1 van 102

Volgende

Humor tijdens het solliciteren = een goed idee?

Gevraagd naar haar drie voornaamste kwaliteiten noemde de jonge sollicitante haar weergaloze doorzettingsvermogen en bijzonder praktisch ingestelde geest. Ze laste een korte pauze in voor ze haar derde troef uit de kast haalde. ‘En ik ben ook wel een toffe, denk ik.’ Het leverde niet de verhoopte glimlach op, wel een stel opgetrokken wenkbrauwen en een bedenkelijke blik.
#

Ondanks die weinig hoopgevende reactie kon de sollicitante wel aan de slag bij het bedrijf. Het mag dan gevaarlijk lijken om de grappige toer op te gaan tijdens een sollicitatiegesprek, dat serieuze kandidaten doorgaans beter zouden scoren, is een misvatting. Dat beweert de zelfverklaarde corporate humorist Drew Tarvin, die op zijn blog Humor That Works alvast vijf goede redenen opsomt om grappig uit de hoek te komen.

1. Je voelt je thuis

Tijdens een sollicitatiegesprek komt er op aan je toekomstige werkgever te laten zien wat je naast je objectieve kwaliteiten en ervaring nog meer in je mars hebt. Door af en toe een grapje te maken, toon je dat je veel waarde hecht aan een goede sfeer en wek je de indruk dat je je thuis voelt in het bedrijf.

2. Je redt je uit moeilijke vragen

Sommige vragen tijdens een sollicitatiegesprek zijn moeilijk op een diplomatische manier te beantwoorden. Humor kan dan een handig hulpmiddel zijn om naar waarheid te antwoorden zonder dat je verongelijkt of teleurgesteld overkomt. Krijg je de vraag ‘Wanneer heb je het moeilijk gehad op je werk?’, beschrijf die periode dan met een beetje humor. Door te tonen dat je vandaag de grap inziet van wat je ooit veel stress bezorgde, geef je de indruk dat je die periode hebt verwerkt en er op terugkijkt als een leerrijke ervaring.

3. Je toont dat je mens bent

Een werknemer moet zich ook handhaven in groep tijdens sociale evenementen. Wie af en toe een grapje maakt, toont dat hij weet hoe menselijke contacten verlopen.

4. Je kalmte maakt indruk

Ook tijdens een sollicitatie gaat er eens iets mis. Dat hoeft niet erg te zijn. Het is een uitgelezen kans om te bewijzen hoe kalm en stoïcijns je bent onder druk. Dat je in staat bent om een situatie de baas te kunnen die andere mensen stress bezorgt, maakt altijd een goede indruk.

5. Je glimlacht voor een job

Elk sollicitatiegesprek is een conversatie. Het is een gelegenheid om met je interviewer in debat te gaan en hem of haar beter te leren kennen. Humor is daarbij een belangrijk hulpmiddel. Wanneer iemand lacht, kan je meestal goed zien of dat gemeend is of geforceerd. Kijk vanuit het perspectief van de interviewer. Wie zou jij kiezen? Iemand die droog antwoordt op iedere vraag? Of iemand met wie je een prettig en diepgaand gesprek hebt?

(mo) – Illustratie: (jvc) 

27 september 2011
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook