Het loon van...
Vorige

1 van 781

Volgende

Hoeveel verdient een F1-piloot?

Max Verstappen & Lewis Hamilton
Titelrivalen Lewis Hamilton en Max Verstappen voeren ook de ranking van bestverdienende F1-piloten van 2021 aan. (Foto: Reuters)
Hoewel de Formule 1-teams omwille van een budgetplatform voortaan flink op hun uitgaven moeten letten, blijven de piloten - voorlopig? - buiten schot. Hun salaris wordt met andere woorden niet in rekening gebracht, waardoor sommige onder hen nog steeds een exuberant loon in ontvangst kunnen nemen. Hoeveel deze jongens precies verdienen?

Jaarlijks biedt zakenblad Forbes een kijk in het vermogen van de bestverdienende coureurs. En ja, titelrivalen Lewis Hamilton en Max Verstappen voeren ook hier de ranking aan! Let wel: de berekening betreft het basisloon van de piloot én eventuele bonussen. Sponsordeals en marketinggelden worden hierbij niet in rekening gebracht. Reken voor de toppers dus nog maar enkele miljoenen euro’s per jaar extra!

Nummer 1

Dé absolute nummer 1 in de Formule 1 is nog altijd Lewis Hamilton. De Mercedes F1-piloot verdient in 2021 naar schatting 52,9 miljoen euro, bestaande uit een basisloon van maar liefst 46,9 miljoen euro en een bonus van 6 miljoen euro voor ritoverwinningen. En ja, als de Brit ook dit jaar de wereldtitel – zijn 8ste – kan veroveren, komt daar nóg een mooie bonus bovenop.

Ter vergelijking: in 2020 won Lewis 11 races én de titel, wat hem in totaal 56,2 miljoen euro opleverde. Anno 2014 moest hij nog tevreden zijn met 24,7 miljoen euro, maar ook toen was hij al de bestverdienende F1-piloot in de paddock.

Lees ook: Hoeveel verdient Toto Wolff, F1-teambaas van Mercedes?

Oranje boven?

Op 2 in de ranking van bestverdienende F1-piloten in 2021 prijkt Max Verstappen. De Nederlandse piloot ontvangt bij Red Bull Racing dit jaar een basisloon van 21,3 miljoen euro. Dat is minder dan de helft van het loon van zijn rivaal Lewis Hamilton, maar… Max liet naar verluidt diverse prestatiebonussen in zijn contract opnemen, wat hem al minstens 851.785 euro per gewonnen race oplevert én een eindbonus tussen 6 miljoen en 8,5 miljoen euro bij WK-winst. Als hij zijn huidige vorm ook in de tweede seizoenshelft dus nog doortrekt én de titel voor Red Bull Racing dit jaar binnen haalt, zal de Nederlander volgens Forbes makkelijk een salaris van naar schatting 35,8 miljoen euro verdienen.

Sowieso betaalt de Formule 1 geen prijzengeld aan de titelwinnende coureur. Wél ontvangt de beste constructeur een bedrag tussen de 46,9 en 55,4 miljoen euro bij winst in het WK. En daarvan wordt zonder twijfel een mooi stuk opzij gezet voor de piloten van het team.

En de rest?

Op 3 in de top 10 staat teruggekeerde tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso die bij zijn nieuwe team Alpine een salaris van 21,3 miljoen euro verdient, evenveel als Max Verstappen bij Red Bull Racing.

Diens teamgenoot, Sergio Perez, staat op 4 in de lijst met een basisloon van “amper” 4,3 miljoen euro, maar… eveneens goede afspraken over prestatiebonussen, die zijn loon nu al verdubbeld hebben en hem – als zijn prestaties blijven zoals in de eerste helft van het huidige F1-kampioenschap – een opbrengst tussen 12,8 en 17 miljoen euro kunnen opleveren.

Of hoe je als F1-piloot ook slim kan onderhandelen én extra kan verdienen wanneer je goede prestaties neerzet… Kijk maar naar McLaren-piloot Lando Norris en zijn plek in onderstaande top 10 van bestverdienende coureurs van 2021.

  Piloot (Team) Basisloon in euro Geschatte bonussen in euro Totaal in euro
1. Lewis Hamilton
(Mercedes)
46,9 miljoen 6 miljoen 52,9 miljoen
2. Max Verstappen
(Red Bull Racing)
21,3 miljoen 14,5 miljoen 35,8 miljoen
3. Fernando Alonso
(Alpine)
21,3 miljoen           - 21,3 miljoen
4. Sergio Perez
(Red Bull Racing)
4,3 miljoen 11,1 miljoen 15,4 miljoen
5. Sebastian Vettel
(Aston Martin)
12,8 miljoen           - 12,8 miljoen
6. Charles Leclerc
(Ferrari)
10,3 miljoen           - 10,3 miljoen
7. Valtteri Bottas
(Mercedes)
8,5 miljoen           - 8,5 miljoen
8. Daniel Ricciardo
(McLaren)
8,5 miljoen           - 8,5 miljoen
9. Lando Norris
(McLaren)
2,6 miljoen 5,2 miljoen 7,8 miljoen
10. Carlos Sainz
(Ferrari)
6,8 miljoen           - 6,8 miljoen
Enne... verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

Ter info: Forbes heeft zich bij het opmaken van bovenstaande ranking gebaseerd op financiële documenten van de teams, juridische documenten en informatie uit de pers, alsook op gesprekken met insiders en consultants binnen de sport. Het betreft steeds bruto bedragen, zonder belastingen en fees voor managers.

(kv) - Bron: Forbes

27 augustus 2021
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook