Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 275

Volgende
Volgend artikel:

In de bouwsector kan je als student meer verdienen

De 20 ultieme tips om rijk te worden

Tips om rijk te worden
De lijn tussen te weinig geld, genoeg geld en te veel geld hebben is soms dun. In een tijd waarin alles steeds duurder wordt voel je je misschien genoodzaakt om wat extra cash binnen te halen. Of start je liever meteen een eigen imperium op? Wij leveren je alvast de 20 beste tips om je bankrekening te spekken.

1. Kies voor geld

Simpel, maar effectief: kies altijd voor een zo hoog mogelijk salaris. Ja, je gelukkig voelen of de wereld veranderen is ook belangrijk, maar als je daar maar een habbekrats mee verdient, is het misschien tijd om te kijken naar een andere job of een bijbaantje. Of je kunt met je werkgever over je loon onderhandelen. Wie weet zit er nog wel wat rek in.

2. Word je eigen baas

Niet iedereen die in bijberoep of hoofdberoep zelfstandig wordt, harkt meteen grof geld binnen. Maar het is wel het pad richting exponentieel meer verdienen. Als je in loondienst blijft, kun je rekenen op zekerheid, maar je zult ook ongeveer hetzelfde loon behouden.

Wie z'n eigen baas is en succes heeft, betaalt zichzelf uiteindelijk veel meer uit. En je kunt kosten maken die vervolgens gunstig uitpakken bij de belastingaangifte. Maar er kruipt wel een hoop werk in dat ondernemerschap.

Extra: Verzilver je expertise als zelfstandige in 3 stappen

3. Werk hard

Hard werken is niet voor de faint of heart. Je bedrijf zal geld nodig hebben om van de grond te komen, maar vooral ook jouw tijd en energie. Dat betekent dat je je andere bezigheden en prioriteiten regelmatig aan de kant moet zetten om de nodige uren te maken en alles in goede banen te leiden.

4. Werk slim

Als je hoeveelheid tijd, geld en energie niet in je voordeel werken, kies je best voor een slimme aanpak. Laat je geld voor je werken. Dat kun je bijvoorbeeld doen door te beleggen. Een kwestie van je beperkte bronnen verstandig in te zetten en zo maximaal te laten renderen.

5. Werk samen

There’s power in numbers. Nee, niet de cijfers op je bankrekening, maar het aantal mensen dat iets onderneemt. Ga strategische partnerschappen aan en laat andere mensen met je meedenken. Je gaat ongetwijfeld nieuwe inzichten opdoen én je kunt het werk verdelen.

6. Geef niet op

Tegenslagen incasseren, dat hoort bij het ondernemen. Als je doet waar je goed in bent, dan kom je vanzelf op het juiste spoor terecht. Financiële of technische tegenvallers neem je erbij en verwerk je rustig op je eigen manier. Daarna pik je de draad weer op.

7. Investeer (in vastgoed)

Geld rendeert het beste als je het inzet op iets dat de tand des tijds weerstaat. Beleggen is altijd een goed idee, al is het maar met een klein bedrag en in een redelijk veilig fonds. Wat nog steviger staat, is vastgoed. Steek het in stenen en haal een mooie huurinkomst binnen. Of je mag binnen 10 tot 20 jaar rekenen op een mooi zakcentje bij de verkoop.

8. Lees en weet

Wil je weten hoe je rijk kunt worden? Er bestaan honderden rijken die je dat maar al te graag willen vertellen. Je vindt hun verhalen vrijwel overal: online en in boeken. Ook de biografieën van succesvolle personen zoals Steve Jobs zijn ontzettend interessant. Laat je bijstaan door hun ervaring.

9. Leer bij

Jong geleerd is oud gedaan. En hoewel je zonder diploma ook heel wat succes kunt hebben – er zijn genoeg voorbeelden van miljonairs die zonder papiertje toch een mooi bedrijf hebben opgebouwd – komt een gedegen opleiding je goed van pas. Liefst kies je natuurlijk tijdens je jonge onderwijsjaren al voor een handige richting, maar ook op latere leeftijd kun je prima extra lessen volgen.

Lees ook: De trucs om levenslang te blijven (bij)leren

10. Zet verspreid in

Al je geld op één paard zetten: het kan werken, maar het is ook risicovol. Als je de tijd en energie hebt, verdeel jezelf dan over meerdere projecten. Lukt het ene niet, dan het andere misschien wel. Geluk speelt immers ook een rol. En zo wordt je werk ook nooit saai.

Gelukkig met wat je verdient?

11. Creëer waarde

Originele ideeën bestaan niet meer? Toch wel! Er zijn ook een hoop originele ideeën die nog niet zijn uitgewerkt. De apps, diensten en platformen die succes hebben gekend, waren meestal ook een gat in de markt. Dus bedenk iets dat de mensen zeker nodig hebben, en je bent vertrokken.

12. Sta vroeg op

De ochtendstond heeft goud in de mond. Letterlijk. Mensen die vroeger opstaan, zijn meestal productiever. Maar als je een avondmens bent, kun je ook eens experimenteren met ’s avonds werken. De vraag is: wanneer presteren jouw hersenen het beste?

CHECK: 9 voordelen aan vroeg opstaan

13. Vertrouw niet op elk advies

De meeste mensen deugen. Toch zijn er ook mensen die baat hebben bij de keuzes die jij maakt. Weeg daarom elk advies nog eens af en laat de richting die je uitgaat niet zomaar bepalen. Een gezonde gut feeling komt goed van pas.

14. Maak je handen niet vuil

Neem mensen aan die het intensieve werk van je kunnen overnemen, zodat jij een helikopterview kunt aannemen. Zo word je meer manager en minder manusje-van-alles. Dat kan alleen maar goed uitpakken voor je business.

15. Kies het juiste moment

Timing is het codewoord in veel zakelijke situaties. Zit jouw omgeving op dit businessidee te wachten? Is de economie stabiel? Zijn er concurrenten die nog maar pas actief zijn geworden? Is je businessplan vandaag al goed uitgewerkt? Al die ‘details’ doen ertoe.

16. Verspeel je geld niet

Neem geen onnodige risico’s en reken jezelf nog niet rijk. Zelfs als je al een mooi kapitaal hebt opgebouwd, moet verstandig omgaan met geld nog altijd een van je grootste skills zijn. Het duurt misschien lang voordat je in je luxe kunt baden, maar dat is voor een later moment. Ondertussen ga je beter geen weddenschap aan.

17. Leer om sober te leven

Rijk zijn betekent rijk leven, toch? Tja, in de aanloop naar je gouden levensstijl houd je het best nog even sober. Sparen is een onderschatte manier van rijk worden en het is bovendien goed om jezelf te trainen in tevredenheid en gedegen financieel management. Roei met de financiële riemen die je hebt, niet met de riemen die je wilt.

18. Maak vrienden met het lot

Hard werken is heel belangrijk, maar een deel van de rijkdom op aarde is ontstaan door geluk. Het juiste idee door de juiste persoon geopperd, en op de juiste plek. Ontwikkeld op de juiste manier en gekoppeld aan de juiste netwerken. Je snapt het al: niet alles ligt in jouw handen. Om jezelf niet gek te maken, is het belangrijk dat je het lot accepteert.

19. Waag je kans

Het is zeker geen garantie op succes … Maar wie niet deelneemt aan de loterij, kan ook niks winnen! Af en toe een gokje wagen, verhoogt je kansen!

20. Trouw slim

Een groot deel van de rijkste families ter wereld heeft het geld simpelweg geërfd. Helaas kun je niet kiezen in welk gezin je geboren wordt. Waar je wel voor kunt kiezen? Je partner.

Je hoort het goed. We leven niet meer in de middeleeuwen en hoeven geen interessante allianties meer te smeden, maar als je toevallig een toffe meneer of madam tegenkomt en die brengt een hoop goud met zich mee … wie zegt er dan nee?

Ontdek: Welke 5 soorten rijke mensen zijn er?

(Zinnig)

24 februari 2023
Anderen bekeken ook