Het loon van...
Vorige

1 van 872

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel kan je met YouTube verdienen?

Dit zijn de 10 rijkste mensen ter wereld

rijkste mens
Geld maakt niet gelukkig, maar het kan wel handig zijn. Waar de meeste van ons hard werken en daar een redelijk comfortabel bestaan mee opbouwen, zijn er ook nog de ultrarijken. Zij erven, investeren of innoveren hun weg naar de absolute top.

Very happy few

Er zijn nog zekerheden: 1 miljard is nog altijd 1.000 miljoen of 1.000.000.000 euro/dollar. Heel wat geld dus en slechts de very happy few heeft zo veel geld op zijn of haar bankrekening. Volgens de jaarlijkse ranglijst van zakentijdschrift Forbes zijn er ook dit jaar nog miljardairs, wereldwijd zelfs zo’n 2.640.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen!

Forbes gebruikt de aandelenkoersen en wisselkoersen om de nettowaarde van miljardairs te berekenen. Dit is volgens hen de top 10 van rijkste mensen ter wereld.

Elon Musk

1. Elon Musk (VS)

Hij was eventjes van zijn troon gestoten als rijkste man ter wereld, maar Elon Musk is weer helemaal terug. De eigenaar van Tesla Inc. (automerk), SpaceX (ruimtetransportbedrijf), The Boring Company (infrastructuur- en tunnelbouwbedrijf), Solar City (energieleverancier), OpenAI (onderzoekslabo voor artificiële intelligentie) en Neuralink (neurotechnologisch bedrijf) is een bezig bijtje – en dat tikt aan. Momenteel is hij 199 miljard dollar waard. Tegelijkertijd moet Musk wel degelijk zijn best doen om gouden eieren te blijven leggen, want na zijn aankoop van Twitter vorig jaar is het bedrijf nog maar een derde waard van de aankoopprijs.

Lees ook: Vergaderen, nieuwe stijl volgens Elon Musk & co
Bernard Arnault

2. Bernard Arnault (FR)

Even stond hij bovenaan de lijst, mede dankzij een boost in de verkoop van luxewaren eind 2022. Bernard Arnault staat aan het roer van het LVMH-imperium (met luxemerken zoals Louis Vuitton, Sephora, Tiffany & Co en Moët & Chandon) en weet dus prima hoe het goede leven eruitziet. Zijn Europese bedrijf had eerst nog een marktwaarde van 500 miljard dollar, maar nadat de bubbel werd doorgeprikt door analisten is daar zomaar 10% vanaf gegaan. Zo kwam Arnault toch weer op de tweede plaats terecht, maar met 191 miljard in je bezit mag je natuurlijk niet klagen.

Jeff Bezos

3. Jeff Bezos (VS)

Jeff Bezos is niet langer CEO van e-commercegigant Amazon, maar wel executive chairman. Ook zijn andere activiteiten, onder andere bij The Washington Post (Amerikaanse krant) en Blue Origin (ruimtevaartbedrijf) leveren een aardig centje op. In totaal staat er 148 miljard dollar op zijn bankrekening.

Ontdek: Hoe is Jeff Bezos de rijkste man ter wereld geworden?
Bill Gates

4. Bill Gates (VS)

De oprichter van Microsoft prijkt al jarenlang in de top 10 van rijkste mensen ter wereld. Maar dat komt niet enkel van zijn softwarebedrijf – Bill is slim en investeert ondertussen in tientallen bedrijven, zoals Canadian National Railway (spoorwegen) en AutoNation (autoverdeler). Vandaag teert hij op een vermogen van ruim 128 miljard dollar.

Extra: 5 carrièrelessen van Bill Gates
Larry Ellison

5. Larry Ellison (VS)

Je hoeft maar iets uit te vinden dat iedereen nodig heeft, en je kunt op je lauweren rusten. Larry Ellison is de zoveelste in de rij van technologiereuzen die met unieke software hun fortuin verdienen. Larry levert met zijn bedrijf Oracle software en is de op een na grootste leverancier van zakelijke applicaties. Hij stopte in 2014 als CEO, kocht een eiland in de buurt van Hawaii en leeft met 119 miljard dollar onder zijn spreekwoordelijke matras.

Steve Ballmer

6. Steve Ballmer (VS)

Hij was veertien jaar lang CEO bij Microsoft, maar Steve Ballmer heeft ook na die periode zijn fortuin weten te behouden. Sterker nog, het groeit nog elke dag. Nadat hij met pensioen ging, kocht hij de Los Angeles Clippers, een succesvolle NBA-basketbalploeg. Sinds vijf jaar investeert hij ook in Social Solutions, een organisatie die software ontwikkelt voor non-profitorganisaties en overheidsinstanties. Met een nettowaarde van 116 miljard dollar staat Ballmer op een mooie zesde plaats.

Euhm... Waarom stoppen al die rijken niet gewoon met werken?
Warren Buffet

7. Warren Buffett (VS)

Investeren loont. Dat bewijst Warren Buffet als geen ander. Op zijn elfde kocht hij zijn eerste aandelen, en inmiddels heeft hij als 92-jarige maar liefst 116 miljard bij elkaar gekregen. Hij is dan ook traditiegetrouw onderdeel van deze top 10. Samen met Bill en Melissa Gates richtte hij de Giving Plegde op, een initiatief dat de rijkste mensen ter wereld vraagt om minstens de helft van hun vermogen te doneren aan goede doelen, nu of na hun dood.

Larry Page

8. Larry Page (VS)

Google heeft een moederbedrijf, Alphabet. De oprichters daarvan, Larry Page en Sergey Brin (zie hieronder) kunnen rekenen op een royaal vermogen. Larry is niet langer CEO, maar blijft wel bestuurslid en aandeelhouder. De 113 miljard dollar op zijn naam kan hij goed gebruiken als oprichter van ruimteverkenningsbedrijf Planetary Resources en als financierder van de start-ups Kitty Hawk (luchttaxi en drones) en Opener (vliegende auto).

Wat denk jij? Is werken bij Google echt zo leuk als het lijkt?
Sergey Brin

9. Sergey Brin (VS)

Als negenjarige emigreerde hij van Rusland naar de VS. Hij had toen vast niet durven dromen dat hij ooit medeoprichter zou zijn van een bedrijf als Alphabet (zie hierboven), maar vandaag heeft Brin een nettowaarde van 107 miljard dollar. Wat hij daar onder andere mee doet? Hij bezit samen met Larry Page een eigen Boeing 767-200 en investeert in een bedrijf dat zeppelins maakt. Daarnaast runt hij samen met zijn ex-partner The Brin Wojcicki Foundation.

Mark Zuckerberg

10. Mark Zuckerberg (VS)

In september 2021 was er een grote koersval op de beurs na tegenvallende resultaten en verloor Mark Zuckerberg meer dan de helft van zijn financiële vermogen. Maar wie zorgen maakte mag opgelucht ademhalen: hij is inmiddels weer terug in de top 10. De CEO van Meta – het moederbedrijf van o.a. Facebook, Instagram en WhatsApp – doet dit jaar goede zaken en heeft na meerdere tegenslagen zijn waarde weten te verdubbelen naar 99 miljard dollar.

Check: Mark Zuckerberg verklapt zijn 6 geheimen tot succes
Gelukkig met wat je verdient?

Waar blijven de vrouwen?

Inderdaad, de top 10 staat vol met mannen. Naar de vrouwen hoeven we niet ver te zoeken. Op plaats 11 staat bijvoorbeeld Françoise Bettencourt Meyers, al jarenlang onverstoord de rijkste vrouw ter wereld met ruim 80 miljard dollar. Die haalt ze uit haar aandeel in L’Oréal Group. Op nummer 17 staat Alice Walton, erfgename van Walmart, en op nummer 22 MacKenzie Scott, de ex van Jeff Bezos.

Tiense Suiker

De rijkste Belg

Ook in België zijn miljardairs, al staan ze niet in de top 100. De allerrijkste Belg is Eric Wittouck. Hij is een erfgenaam van de familie die suikerraffinaderij Tiense Suiker heeft opgericht. Zijn huidig vermogen heeft hij voornamelijk te danken aan slimme investeringen met hoge rendementen, zoals Blue Buffalo Pet Products (dierenvoeding) en Weight Watchers (dieetvoeding).

Met een geschatte nettowaarde van 8 miljard dollar staat hij dan wel niet in de top 100, hij staat toch maar mooi op nummer 227 van de lijst met de allerrijkste mensen ter wereld.

JA! 8 jobs die van jou een miljonair kunnen maken!

(fd / ZINNIG) - Bron: Forbes / Manners

30 juni 2023
Anderen bekeken ook