Studentenjob
Vorige

1 van 75

Volgende

Hoeveel verdien je als jobstudent?

jobstudente in het magazijn
Gemiddeld verdienen mannelijke jobstudenten 14,3 euro per uur. Terwijl hun vrouwelijke collega’s op 12,6 euro kunnen rekenen qua gemiddeld uurloon.

Dat blijkt uit een rondvraag van hr-dienstverlener Randstad bij duizend studenten in ons land. Nemen we de mediaan als uitgangspunt dan verkleint de loonkloof tussen man en vrouw. Dan verdienen mannen 12 euro: de helft van hen verdient dus minder dan dit bedrag, de andere helft meer. Bij vrouwen ligt de mediaan op 11 euro uurloon.

2.055 euro/jaar

Magazijnier, kassier(ster) en administratief bediende duiken als job het vaakst op. Al zijn er factoren die het loonverschil kunnen verklaren. Zo heeft 15% van de jongens als magazijnier gewerkt terwijl dat bij de meisjes 8% is. Daarentegen werkt 15% van de vrouwen als kassamedewerker (7% bij mannen) en 8% als monitor (3% bij mannen).

Studenten geven aan per uur gemiddeld meer te verdienen dan vorig jaar, maar doordat ze minder uren hebben gewerkt, daalde de gemiddelde verdienste. Op jaarbasis verdienden ze vorig jaar gemiddeld 2.055 euro, terwijl dat in 2020 nog 2.608 euro was.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

Leuke dingen doen

In België werken studenten vooral om leuke dingen te doen, te kopen en om te sparen. Dus niet zozeer om bijvoorbeeld hun studies te betalen of om bij te dragen aan de kosten van het gezin.

Als we alle uitgaven samen nemen en uitsplitsen per categorie, gaat nog 9% naar studies en gezinsbudget samen, berekende Randstad. “Deze situatie is minder voor de hand liggend dan het lijkt”, klinkt het bij hen. “In heel wat landen gaat een groot deel van het inkomen via studentenarbeid naar de financiering van de eigen studies.”

(William Visterin)

22 juli 2021
  • Jobs voor jobstudent
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook