Ontslag nemen
Vorige

1 van 99

Volgende
Volgend artikel:

Zou jij een tegenvoorstel aanvaarden?

Hoe wordt een arbeidscontract beëindigd in onderling akkoord?

"Na 10 jaar heeft één van mijn trouwe werknemers besloten zijn huidige job in te ruilen voor een nieuwe functie bij een ander bedrijf. Ik betreur maar respecteer zijn keuze en wil hem niets in de weg leggen om zo snel mogelijk bij zijn nieuwe werkgever aan de slag te gaan. Hoe kan ik dit het beste regelen?"

Ontslag in onderling overleg

Er bestaat de mogelijkheid om de arbeidsovereenkomst te beëindigen in onderling akkoord. Een arbeidsovereenkomst komt tot stand door de wil van de twee betrokken partijen, werkgever en werknemer. Deze partijen kunnen ook op elk tijdstip overeenkomen de bestaande arbeidsovereenkomst te beëindigen (artikel 1134 Burgerlijk Wetboek).

Vormvereisten

Aan de beëindiging van een arbeidsovereenkomst met wederzijdse toestemming zijn geen vormvereisten verbonden. Om bewijsmoeilijkheden te vermijden is het echter toch aan te raden het akkoord tot beëindiging schriftelijk vast te stellen.

Geen termijn, noch vergoeding

Een ontslag in onderling overleg houdt vaak de onmiddellijke beëindiging van de bestaande arbeidsovereenkomst in. Het is evenwel mogelijk om in het akkoord een termijnbepaling op te nemen. Principieel geeft deze beëindigingwijze ook geen recht op een beëindigingsvergoeding De partijen kunnen echter ook daarover vrij onderhandelen.

Lees ook: Het ontslag volgens de letter van de wet (e-gids)

(pm) - i.s.m. SD WORX

2 augustus 2019
Anderen bekeken ook