Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 210

Volgende
Volgend artikel:

1 op de 4 werknemers verzuipt na vakantie in het werk

Hoe volledig ontsnappen aan de dagelijkse ratrace? 3 tips

"Door te stappen breng je je tempo terug naar 4 kilometer per uur. Door deze vertraging en doordat je in de natuur bent, kom je los van alle prikkels, waardoor je makkelijker kan connecteren met jezelf." (Inge Compen, pelgrim en carrièrementor)
Bezinnen over jezelf is bijna onmogelijk in een maatschappij waar alles snel-snel gaat, productiviteit belangrijk is en constante bereikbaarheid de norm bepaalt. Hoe kan je dan toch tot inzichten komen als je voelt dat het niet meer helemaal stroomt in je werk of in je leven?
Inge Compen
"Door te stappen breng je je tempo terug naar 4 kilometer per uur. Door deze vertraging en doordat je in de natuur bent, kom je los van alle prikkels, waardoor je makkelijker kan connecteren met jezelf." (Inge Compen, pelgrim en carrièrementor)

Inge Compen, pelgrim en carrièrementor, gelooft stellig dat reizen tot inzichten kan leiden. Zelf stapte ze in 2014, samen met haar vader, de beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. In 32 dagen legden ze samen 780 kilometer af. Het bracht haar enorm veel. Zo inspireerde de leaflet die ze onderweg vond, van een Canadese vrouw, haar om zelf pelgrims- en trektochten te organiseren voor groepen.

Ze ervaarde het niet alleen bij zichzelf, maar ziet het ook in de groepen die ze begeleidt, dat onthaasten helpt om te bezinnen en dat het tot inzichten kan leiden die je werk én je leven een andere wending kunnen geven.

Welke elementen zijn hierbij belangrijk?

1. Afstand nemen

“Eerst en vooral gaat het erover dat je uit de ratrace van de dagelijkse realiteit stapt. Zo kan je los komen van de rollen die je te vervullen hebt en alle ‘moetens’ die daar bij horen”, vertelt Compen. “Je hoeft even niet meer voort te hollen.”

Jessica de Bloom van de Radboud Universiteit in Nijmegen deed onderzoek naar de voordelen van reizen. Ze besluit dat reizen inderdaad helpt om afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen en om zaken weer in perspectief te zien. Het komt je psychologische veerkracht absoluut ten goede.

2. Natuur en beweging

“Door te stappen breng je je tempo terug naar 4 kilometer per uur”, zegt Compen. “Door deze vertraging en doordat je in de natuur bent, kom je los van alle prikkels, waardoor je makkelijker kan connecteren met jezelf”, besluit ze.

Een studie heeft bovendien uitgewezen dat wandelen in de natuur helpt om terugkerende, zelfs obsessieve, negatieve gedachten aanzienlijk te verminderen.

3. Gedeconnecteerd zijn

Een derde pijler die Inge Compen ervaart om rust in je hoofd te vinden en te kunnen bezinnen, is het afgeschakeld zijn van telefoon en internet.

Een studie uitgevoerd door 2 psychologen bewijst het: het afschakelen van telefoon en wifi én connecteren met de natuur geeft een enorme boost aan je creatieve en probleemoplossend denken.

Ze onderzochten dit door deelnemers voor 4 dagen met hun rugzak de natuur in te sturen, zonder enige toegang tot technologie. Nadien werd hen gevraagd om complexe taken uit te voeren. De resultaten waren verbluffend.

De researchers besluiten dat een fijne lange wandeling, in de natuur en zonder technologie, mentale vermoeidheid kan verminderen, rust in je hoofd brengt en je creatieve denken bevordert.

Heldere momenten

Zo komt het dat je op vakantie of bezinningsperiodes oplossingen vanuit het niets lijkt te vinden of ingevingen krijgt. Van die heldere momenten die nooit komen wanneer je blijft doorgaan in de ratrace.

Niets dan voordelen dus om een tijdje op je eentje de natuur in te trekken en je gsm en tablet thuis te laten. Of om eens met je team in de natuur te vergaderen. “Neem zeker een schrijfboekje en pen mee”, raadt Compen nog aan. “Zo kan je de inzichten en inspiratie meteen noteren”.

(ic) 

Inge Compen begeleidt reizen voor vrouwen die willen bezinnen over hun werk of denken aan een carrièreswitch en nood hebben aan onthaasten.
Ze gelooft dat uit de dagelijkse routine stappen een ideale manier is om weer contact te maken met wat je echt wil en dat het nieuwe ideeën en inzichten kan brengen die je leven en werk een andere wending kunnen geven.
Naast de pelgrimstochten naar Compostela vergezelt ze in september een trektocht, in combinatie met bezinning, naar het adembenemende Atlasgebergte van Marokko.
Meer info vind je op www.vrouwkracht.be.
 

9 augustus 2016
Anderen bekeken ook